Оставката е подадена чрез главния прокурор до Висшия съдебен съвет, съобщиха от прокуратурата.

Сред темите, които Борисов, Кокинов и Найденов обсъждат е и как да уредят делото за предлагане на подкуп срещу Найденов.

От информационна агенция са предали на главния прокурор Сотир Цацаров записите и стенограмите от тях, съобщиха още от прокуратурата. Различни медии получиха записите от анонимен изпращач.

Веднага след това Върховната касационна прокуратура е образувала проверка, която да установи автентичността на записите, както и дали има данни за евентуално извършени престъпления против правосъдието и престъпления по служба.

"До настоящия момент е установено, че аудиозаписите не са резултат от прилагане на специални разузнавателни средства (СРС) по предвидения в закона ред спрямо посочените лица”, се посочва в съобщението на прокуратурата.
 
Спрямо Бойко Борисов, Николай Кокинов и Мирослав Найденов не са заявявани и не са прилагани специални разузнавателни средства по смисъла на Закона за СРС, съобщиха и от пресцентъра на МВР. Министерството е изпратило сигнал до прокуратурата с молба за възлагане на проверка, която да идентифицира подателя на и-мейла.

Висшият съдебен съвет (ВСС) настоява за пълна и бърза проверка на автентичността и съдържанието на записите, посочиха от съвета в декларация.

"Независимо дали записът е истински или манипулиран, той нанася тежки и непоправими вреди върху авторитета на съдебната система и на държавата. ВСС категорично и навременно ще изпълни правомощията си, предвидени в Конституцията и Закона за съдебната власт, за да запази независимостта и почтеността на съдебната система", пише в декларацията.
 
Етичната комисия на ВСС ще се самосезира и ще започне проверка за разговора, в който е участвал Кокинов. Заседанието на комисията е в понеделник. ВСС е загрижен за начина, по който информацията от записа "рефлектира върху общественото доверие в съдебната власт", коментираха от съвета.


Първанова и Райков

Междувременно вътрешният министър Петя Първанова писмено е заявила пред премиера Марин Райков, че "в периода от 13 март насам няма постъпили искания и няма използвани специални разузнавателни средства от служители и звена на МВР, спрямо визираните в анонимния сигнал до медиите лица". Това съобщиха от правителствената информационна служба.
Райков изрази убеденост и по този случай, както и по всички останали в последно време, прокуратурата да действа решително и да се произнесе максимално бързо със съответните решения.


От записите


От записите става ясно, че според Кокинов делото срещу Найденов не би могло да издържи пред съда, но се опасява, че жената, с която живее бившия министър, може да даде показания срещу него. Тя е една от бившите му служителки, които спечелиха обществена поръчка от 50 000 лева, за да направят профили във Фейсбук и Туитър на Програмата за развитие на селските райони. Градският прокурор говори за разследвания, което е престъпление. Споделя, че
иска да стане апелативен прокурор на София.

На записа се говори и за главния прокурор Сотир Цацаров, от когото Кокинов се оплаква на Борисов.

"Не ми се подсмихвай, ти си го избира", обръща се той към бившия премиер. Повод за оплакването е и образуваното срещу него дисциплинарно производство от Висшия съдебен съвет по настояване на Цацаров. Причината е нарушаване на принципа за случайно разпределение на делата при назначаването на прокурор по делото срещу бивши директори на НЕК.

Тримата обсъждат още прокурори, политици, други публични личности. Разговорът е пълен с вулгарни изрази, коментира се сексуалната ориентация на двамата заместници на Кокинов – Роман Василев и Божидар Джамбазов, който е и наблюдаващ прокурор по делото срещу Найденов.
Кокинов казва, че Джамбазов крие от него как се развива разследването и дори го лъже.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Кое е скандално - съдържанието или начина, по който са направени записите?