В хода на проверките ще се установяват обстоятелствата, при които е допуснат на територията на страната ни турският гражданин, както и правомерността на действията на служителите на Дирекция „Миграция“ по неговия казус.

Проверките са възложени на Дирекция „Инспекторат“, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Още сутринта премиерът Бойко Борисов съобщи, че е възложил на Бъчварова да "проверят къде има пропуски, ако трябва да се накажат, да се уволнят" виновните.

"Действително е неприятно като усещане за това, че на ръба на закона са действали. Ние с Турция трябва да опитаме да градим възможно най-добри отношения с цената дори на главите на всички ни. Защото, ако Турция бъде обявена за „несигурна държава”, това означава, че нашата страна ще бъде обявена за „сигурна страна” и заради това ще ни бъдат върнати всички мигранти, преминали през нашата територия", обясни премиерът действията на държавата в случая.

Вчера стана ясно, че не са спазени изискванията на закона при връщането на Бююк в родината му да присъстват омбудсманът или негов представител, както и неправителствени организации. Националният омбусман Мая Манолова заяви, че експулсирането му противоречи на международното право, Конституцията и Закона за бежанците, защото е в страна, в която са застрашени животът и правата му.

От МВР посочиха като официален мотив, че документите за пребиваване в страната на Бююк са с изтекъл срок на валидност и веднага е бил върнат в Турция, защото имало опасност да се укрие.

В същото време от ведомството заявиха, че са получили от Интерпол "обезпокояващи" данни за турчина, обвинен в родината си за тероризъм и пране на пари. Бъчварова дори обяви, че той е заплаха за националната сигурност, а от президентството обясниха, че не е имало достатъчно законови основания да му предоставят убежище у нас.

След проучвания на комисията няколко месеца не се събраха данни, които да установят, че има основания по закон турският гражданин да получи точно този тип закрила, коментира днес вицепрезидентът Маргарита Попова.

"В молбата се претендира за политически преследвания, затова че може да е неудобен в собствената си родина, но с политически мотиви по-скоро се иска друг тип закрила", поясни тя.

ПФ: Турция ни изнудва, това е позорно петно за България

Междувременно днес лидерите на Патриотичния фронт също изразиха остра позиция срещу действията на държавата.

"Турция продължава да изнудва България, заплашвайки българския премиер по линия на някакви правителствени контакти. Не трябва да се допуска огъването на Борисов", заяви председателят на ВМРО Красимир Каракачанов.

На въпрос дали връщането на Бююк е били прибързано, той посочи, че Гърция още не е върнала 8-те военни, които кацнаха на нейна територия с хеликоптер след опита за преврат.

"Начинът, по който Бююк беше екстрадиран, показва само едно – паника, прибързаност и страх от някаква заплаха, отправена към България. България не трябва да кляка на никой", категоричен беше Каракачанов.

Той призова президентът да свика КСНС, на който премиерът да изложи своите опасения и да се набележат съответни и категорични мерки за бежанците.

И лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви, че действията на институциите са прибързани и ги определи като "позорно петно".

Законът за чужденците забранява екстрадирането на хора, за които има риск за техния живот, свобода, за изтезания. Турция се превръща точно в такава държава на репресиите, страна от диктаторски тип”, добави той.

По думите му трябва да се дадат по-широки правомощия на българските гранични полицаи и армията - да стрелят на месо срещу всеки, който нарушава границите.


КРЪСТОСАН ОГЪН: По-сигурно ли е в България сред предаването на Абдуллах Бююк на Турция