Ако парламентарните избори бяха днес, 4 партии щяха да влязат в него, като същите биха излъчили и представители в Европарламента на вота в края на месец май. Това показват данни от изследване на социологическа агенция "Барометър", проведено в периода 12-14 януари, чрез телефонно интервю на 812 души на възраст над 18 години.

Начело в класацията продължава да е управляващата ГЕРБ с 22,3%, следвана от БСП с 20,1%. "Обединени патриоти" са на трета позиция със 7,6%, като има индикации за втвърдяване на позициите на електората им и привличане на допълнителна подкрепа след последните събития във Войводино (вижте по-надолу още по темата).

ДПС биха получили подкрепата на 6,2% от избирателите. Към момента останалите партии не прескачат четирипроцентовата бариера.

Снимка: "Барометър"

ГЕРБ, БСП, ДПС и ОП са и четирите партии, които биха излъчили представители от България в Европарламента. При така дадената заявка от анкетираните това би довело да 6 места за ГЕРБ в следващия ЕП, 5 за БСП, за ДПС - 3 или 4, а за Обединени патриоти - между 2 и 4. При патриотите е от особено значение кой ще е начело на листата с кандидати. През този мандат на Европарламента Ангел Джамбазки е единственият видим и разпознаваем от избирателите български евродепутат - не само сред симпатизантите на ОП, а и на привържениците на други партии.

Снимка: "Барометър"

Към момента не е ясно и дали трите партии от патриотичната коалиция ще се явят съвместно на евроизборите. При двете по-големи партии - ГЕРБ и БСП, се наблюдава подкрепа за листите им от традиционните им избиратели, които биха ги подкрепили и на национални избори. Кой ще заеме водаческото място в листите им за ЕП явно вълнува по-скоро самите партийни централи, а не е оказва към момента влияние върху решението за подкрепа на избирателите им. С уговорката за спецификата на електората на ДПС, то и при тази формация може да се говори за силна партийна подкрепа към листата с кандидати за европарламента, а не толкова мажоритарна - за личностите в нея.

Ако изборите са днес, 52% от анкетираните са категорични, че ще гласуват, а още 10% са по-скоро склонни да го направят. 30% е делът на тези, които със сигурност не биха отишли до урните.

Снимка: "Барометър"

От "Барометър" са задали и въпроса "Одобрявате ли позицията вицепремиера Красимир Каракачанов по повод събитията във Войводиново? Категорично военният министър получава подкрепа от 73% от анкетираните. Процентът одобряващи значително надхвърля традиционния електорат на Обединени патриоти, от чиято квота е той. Защитниците му виждат адекватна и навременна реакция от страна на политик и институция. На диаметрално противоположно мнение са едва 12,1% от анкетираните, за които позицията на военния министър е крайна и застрашаваща етническия мир, 14,9% пък се въздържат от мнение по въпроса.