Поддръжници на партия "Възраждане" спряха за около час движението в района на "Орлов мост". Малко преди 14:30 часа те застанаха по средата на пътя. Към протестиращите се присъединиха и представители на друга партия - МИР, които подкрепят президента Румен Радев.

Всички снимки вижте тук >>

Причините за исканията на "Възраждане", по думите на самите тях, са "водната криза, демографската катастрофа, кризата с въздуха и боклука, отказа от валутен суверенитет, застрашаването на финансовата стабилност, полицейският произвол". Те смятат, че няма сфера в управлението на страната, която да не е в сериозна криза. Представителите на МИР пък настояват за незабавно въвеждане на машинното гласуване.

Снимка: "Булфото"

 

Недоволните се събраха първо пред сградата на Народното събрание. Оттам те тръгнаха към Министерски съвет, като така затвориха движението по жълтите павета. В рамките на час полиция блокира достъпа и по бул. "Дондуков" - от пресечката с ул. "Г. С. Раковски" до пл. "Независимост".

Снимка: Иван Григоров, Dir.bg

След като председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов изнесе реч под прозорците на властта, демонстрантите тръгнаха обратно, минаха отново през парламента и след това заеха позиция в средата на кръсторището на "Орлов мост". Час по-късно недоволните се върнаха пред сградата на Народното събрание.

Снимка: Иван Григоров, Dir.bg

МВР следи внимателно за провокации днешния протест пред Народното събрание, организиран от движение "Възраждане". Това заяви в кулоарите на Народното събрание министърът на вътрешните работи Младен Маринов. Той увери, че вътрешното ведомство винаги е внимателно при такива изяви за наличие на провокатори.

Снимка: Иван Григоров, Dir.bg

Призовавам организаторите да протестират, но да спазват правата на останалите граждани, обяви министърът.

По думите му, МВР се стреми максимално да не се стига до прилагане на сила и помощни средства.

Снимка: "Булфото"

Първите линии от полицаи са именно екипите за диалог и т.нар. звено антиконфликт - това е сигнал към протестиращите да осигурим тяхното конституционно право на протест, обясни вътрешният министър. Той обаче беше категоричен, че когато се излезе от рамките на закона и започне да се нарушава общественият ред, въпреки превантивните мерки, полицията се намесва в интерес на гражданите.

Снимка: "Булфото"

Всяко едно действие срещу обществения ред се наказва строго от закона, подчерта Маринов.

Снимка: Иван Григоров, Dir.bg