Двама мъже от Свиленград са тръгнали пеша към София. Атанас Бюлбюлев и Огнян Христонев носят метална релса и ще изминат 330 километра в "Похода на свободата". Двамата са инициатори и на протест срещу лошото качество и високата цена на питейната вода в Свиленград. 

Христонев е стигнал до хасковското село Клокотница, но според БНР е в тежко състояние и призовава други съмишленици да се включат в протестния поход, който има крайна цел Орлов мост.

Двамата се надяват, че ще успеят да занесат релсата в Пловдив и оттам с други, желаещи да се включат в похода, ще потеглят към столицата. На Орлов мост те имат намерение да изградят грамада.

Ето как Атанас Бюлбюлев обяснява причините да изберат символно метална релса:

Защо релса? Защото преди две години - на 1 август, тогавашният вицепремиер Валери Симеонов се закани: "Аз ще се върна в Бургас, ще отида на бургаския мост, ще си закача една релса на врата, ще скоча и ще се удавя".

Това свое обещание той направи в случай, че съдът спре инвестиционните намерения за прокарване на нови писти на площ от 333 км, нови водохващания за изкуствен сняг и прилежаща инфраструктура, обричаща на гибел НП "Пирин" и биологичното му разнообразие. За щастие, огромната обществена съпротива доведе и до решение на съда в полза на националния парк.

Вече две години Валери Симеонов все още не е изпълнил обещанието си. Релсата, която ще носим по пътя към София, е символ на празните обещания. Символ на излъганите хора, гласували за сегашното правителство.