Два паралелни протеста започнаха пред сградата на Съдебната палата тази сутрин. Единият е на движението БОЕЦ, а другият - на младежката организация на "Демократична България". Поводът е гласуването за избор на представител на прокурорите във ВСС. Единственият кандидат е Евгени Иванов.

Двете малочислени групи са недоволни, че има само един кандидат за поста и изборът на Евгени Иванов е погрешен. Те настояват и за оставката на главния прокурор Иван Гешев. Една от протестиращите коментира пред БНР:

 "Прави впечатление, че неговата концепция, публикувана на страницата на прокуратурата и CV-то му - изключително много се разминават стилово и съдържателно. На изслушването миналата седмица той е заявил, че няма да коментира концепцията си, защото тя вече е качена в публичното пространство, което дава един много лош сигнал към обществото. Въпроси не са били допускани спрямо кандидата, което отново показва, че това не е избор, а е подпечатване на вече взето решение".

Гласуването за нов член на ВСС от квотата на прокуратурата започна тази сутрин. Изборът се провежда в София, в две дати - на 19 септември, когато беше изслушването на единственият кандидат за мястото - прокурорът от военно-апелативна прокуратура Евгени Иванов и днес. Кандидатурата на Иванов е предложена от седем прокурори от апелативно, окръжно и районно ниво. Ако бъде избран, той ще заеме мястото на Даниела Машева, която стана заместник-главен прокурор.

Право на участие в избора имат всички 1531 прокурори от страната, като 1312 от тях са заявили електронното дистанционно гласуване чрез интернет. Вотът може да бъде упражнен до 18 часа, а изборът се смята за редовен, ако са гласували повече от половината от избирателите.

Настоящата изборна процедура е третата, в която прокурорите пряко избират членове на Висшия съдебен съвет и имат възможност да упражнят своя вот чрез електронно дистанционно гласуване. Предходните процедури се проведоха през 2017 г. - за допълване състава на Прокурорската колегия на ВСС (2012-2017 г.), както и при провеждането на избори за настоящия състав на ВСС.