Така президентът на България (2012 -2017 г.) коментира множеството демонстрации, които ще блокират София днес, точно когато българското Европредседателство ще бъде открито.

"Левски ни учеше да изградим собствения си капацитет, за да се освободим сами, този процес още не е приключил. От времето на Бай Ганьо до наши дни българите успяваме да покажем най-лошото на света. Ще ми се да е обратното. Да покажем успехите на младите, успехите на икономиката", каза още той пред Нова телевизия.

Все пак той изтъкна, че всеки протест, стига да е законен и демократичен, трябва да бъде проведен. 

"Тези протести не са символ на бъдещи политически действия, но ни казват нещо важно - целият политически елит, за съжаление, не си е свършил работата през годините. Те са символ на ниско доверие на гражданите към институциите, защото те са обърнати с лице към силните, олигарсите, към хората с връзки, а не към народа", коментира още той по повод протестите срещу застрояването на Пирин.

По думите му това ниско доверие е заслужено, защото някои от системите в държавата са отказали да гарантират справедливост, като например здравеопазването и съдебната система.

Според него втори лифт на Банско трябва отдавна да е построен, защото всички райони в страната имат право да развиват туризма:

"Абсолютна безотговорност е да оставим една трета, и най-бедната част на народа, да не развиват туризъм, заради едно безумно противопоставяне."

По думите на Плевнелиев ползите от Европредседателството са огромни.

"Тогава, когато прожекторите от света са насочени срещу вас и вие сте готови да покажете най-доброто от себе си, няма как да не извлечете ползи.

„Някои от ползите от българското председателство на ЕС вече са видими. Ние имаме подписан договор за добросъседство с Македония, през изминалата година беше признато българско национално малцинство в Албания. Това са стратегически постижения и аз поздравявам правителството. Ние вече берем плодовете на председателството”, добави той.

И подчерта, че сега "трябва да покажем най-доброто от себе си, да се мобилизираме, да сложим край на партизанския подход и да сме обединени всички”.

По повод ветото, което Румен Радев наложи върху антикорупционния закон, Плевнелиев коментира, че президентът има своите аргументи и всички сме длъжни да ги чуем. Той уточни, че с някои от тях е съгласен, с други не, без да уточни кои са те.

"Трябва да си дадем сметка, че много пъти досега променяме законодателството, това е 6-ата реформа в законодателството, от която хората до момента не виждат реални резултати. "Вярвам в искрените намерения на управляващите да подобрят нещата. Въпросът е в правоприлагането, ние не сме силни в това. Какъвто и закон да бъде направен, ние трябва да го прилагаме добре, за да даде резултати", каза още Росен Плевнелиев.