Премиерът Бойко Борисов се срещна с лидерите на синдикатите в МВР, които планираха протест с искане за по-високи заплати.
Протести днес ще има, но още от утре председателят на най-големия полицейски синдикат Валентин Попов ще предложи протестът на униформените да спре временно, като не изключи възможността това да е и за постоянно.

Малко повече от час всички полицейски синдикати, ръководството на МВР и премиерът коментираха исканията на униформените не само за увеличаването на заплатите им, а и за промяна в наредбата, която определя как месечните им възнаграждения да бъдат формирани.

Срещата днес бе провокирана от скандала, който започна след свалянето на билборда на СФСМВР в центъра на София.
Вчера билборд на английски език, с който служителите на МВР планираха да посрещнат евроделегатите у нас за откриването на председателството, беше свален. 

С разрешаването на казуса се зае лично премиерът, който обеща на полицаите безплатен билборд от наетите за европредседателството. Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР) обаче обяви, че няма да използва билбордовете.

Преди срещата и трите синдиката заявиха, че са склонни да прекратят протестната си готовност, ако днес постигнат договорка с премиера Бойко Борисов.

Валентин Попов, председател на СФС МВР заяви, че искат да кажат на  съгражданите си и на евроделегациите, че има проблем и този проблем трябва да се реши.

Румен Пелев, президент на Национален полицейски синдикат посочи по БНТ, че исканията са за 15% увеличение на заплатите, тотална реформа в МВР, с нов закон. 

Калин Ников, управител на Национален синдикат "Полиция", отбеляза, че исканията им са справедливи и реално изпълними и не би трябвало от това да се плаши ръководството на държавата. Всички синдикати сме на едно мнение и ще продължим да го отстояваме, категоричен беше той.

На срещата е бил обсъден и начинът, по който се охранява границата и се води борба с контрабандата. Добрите постижения и приходите в хазната са още един от доводите протестиращите полицаи да получат допълнително пари, освен вече гласуваните 55 млн. лв.

Според Галентин Грозев от синдикален алианс "Сигурност" увеличение на заплатите трябва да получат всички във ведомството. Срещата между синдикати и ръководство на МВР продължава, за да бъде намерен начин обещаните днес пари да бъдат разпределени така, че да удовлетворят всички. Грозев цитира премиера, че парите не са сделка за спиране на протести.

Главният секретар на вътрешното ведомство Младен Маринов заяви, че за държавата е необходима стабилност, а тя се осигурява от полицаите.