Протестът започна по обед в над 10 града, сред които Варна, Пловдив, Бургас, Разград, Стара Загора, Плевен, Благоевград и Сливен, предадоха БГНЕС и БНР.

Около 100 жени с детски колички и малки деца пресякоха кръстовището пред парламента и блокираха за кратко време движението по булевард "Цар Освободител". После се събраха пред Народното събрание.

Те обявиха, че протестът е организиран изцяло в социалната мрежа и не е с политическа обвързаност - никой от политическа сила не се свързал с тях.
Жените обявиха, че ще продължат да изразяват недоволството си с протестни действия, докато бъдат чути. Ще изчакат реакцията на управляващите до два дни, след което ще преценят как да продължат да протестират.
Една от недоволните заяви, че са имали идея да накърмят децата си пред сградата на Народното събрание.
На протеста има засилено полицейско присъствие.

Около 50 майки се събраха и пред Община Пловдив, предаде "Фокус". В началото на протеста полицейски служител уведоми майките, че нямат разрешение за провеждане на протеста на това място, а трябва да се преместят в близост до сградата на Централна поща. Въпреки това жените останаха с децата си.

Част от лозунгите, които родителите издигнаха, бяха: "Искаме увеличениe на детските надбавки на 50 лева", "Достойното съществуване на майка с дете с 249 лева е невъзможно за нашите деца – за децата на България, за нашето бъдеще".

Десетки майки и бащи протестираха и във Варна. Те коментираха, че броят на родителите в града е в пъти по-голям от дошлите тук, за да изразят своята позиция.

Много от майките в Стара Загора споделиха, че при отпускане на пари за дете трябва да се отчитат реалните, а не брутните доходи на семейство, както и да се имат предвид ипотечните кредити за строеж на жилище, предаде БНР.
Майките не познават практиката в тази сфера в страните от ЕС, но попитаха защо все трябва да гледаме техния опит, когато не получаваме техните доходи. Повечето млади жени заявиха, че не само това правителство, а и предишните не са имали желание да решат проблемите на майчинството в България.

Месечното обезщетение за отглеждане на дете до 2 години в момента е 240 лева. Проектобюджетът за 2013 г. не предвижда промяна за него. Непроменени ще останат и детските надбавки, които са 35 лева месечно. Майките настояват тези 35 лева да се получават за всяко българче без оглед на доходите в семейството.

"Независимо колко малко или колко много бъдещи и настоящи родители са дошли на протеста, в България годишно се раждат средно 70 000 - 80 000 бебета. Този протест засяга всички бъдещи и настоящи родители, бабите и дядовците, защото от тези деца зависи бъдещето на страната", заявяват организаторите на протеста, цитирани от БГНЕС.
Тяхната инициатива вече получи известност и като бунт с памперси и биберони.

Родители настояват за обвързване на обезщетението за отглеждане на дете до 2 години с минималната работна заплата, семейно подоходно облагане, облекчени кредитни условия за семейства с деца до 18 години, детски надбавки за всички деца, без обвързване с минимален доход на член от семейството.

Други техни искания гласят: подобрени условия в ясли и градини (разкриване на нови детски заведения, които да осигурят достатъчно места за всички деца, и то без да са по 32-35 в група).

Според протестиращите, първите две години майката трябва да има възможност да отглежда и обгрижва детето си с достойнство, след което ако желае, да може да ползва услугите на държавно детско заведение.

Настоява се за промени в Кодекса на труда, които да дават повече права на работещите майки с деца под 8 години за гъвкаво работно време, намален работен ден, половин работен ден и т.н.

Междувременно зам.-министърът на труда и социалната политика Валентина Симеонова заяви, че ще се правят анализи и ще се водят разговори с финансовото министерство, за да се прецени дали е възможно да се увеличат средствата за майчинството и месечните детски добавки.
Симеонова посочи, че усилията трябва да продължат за изграждане на нови детски градини и въвеждане на гъвкаво работно време, за да могат майките да се връщат по-рано на работа.

Анкета: Подкрепяте ли исканията на майките?