Недоволните тръгнаха на шествие от Министерски съвет, след което блокираха движението пред Софийския университет, а след това и Орлов мост. Протестът се концентрира пред Народното събрание, където екопротестът прерасна в традиционния ДАНСwithme и демонстрантите поискаха оставката на правителството.

Вижте снимки от протеста >>>

Те развяваха български знамена, свиреха със свирки, биеха барабани, скандираха „Мафия”, „Оставка”, „БСП е мафия”, „Долу мръсните ръце от Карадере”. Сред издигнатите плакати имаше такива, на които бе нарисувана местността „Карадере”, като на един от тях пишеше „Човек не се храни само с уста”, предаде Фокус.

Сред природозащитниците на протеста бяха дошли хора на всякаква възраст, имаше и малки деца. Част от участниците в шествието бяха дошли с велосипеди. Полицейското присъствие бе засилено.

Протестът е провокиран от правителственото решение за построяване на хотелски комплекс на територията на местността Карадере в община Бяла. Кабинетът определя проекта за приоритетен по Закона за насърчаване на инвестициите заради предвиденото вложение от над 100 млн. лв. и разкриване на 500 работни места в общината. Инвеститор на комплекса "с курортно предназначение" ще е "Мадара Юръп" АД.

От Министерство на икономиката се опитаха да успокоят, че решението на МС не дава реален старт на инвестицията. Проектът е в идейна фаза и тепърва предстои да мине през всички екопроцедури, съобщават от МИЕ.

Подобна е позицията на община Бяла, която напомни необходимостта проектът първо да получи ОВОС, да се иска промяна в териториално-устройствения план на община Бяла и в подробния устройствен план на "Бяла-север", както и да се проведе обществено обсъждане.

Местността Карадере попада в екомрежата "Натура 2000", в защитена зона "Камчийска планина" за опазване на дивите птици и защитена зона "Плаж Шкорпиловци" за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна.

Протестът бе организиран във Фейсбук.

АНКЕТА: Ще успеем ли да спасим природата от бетона?

КРЪСТОСАН ОГЪН: За одобрения от правителството проект за застрояване на Карадере