Декларацията на Валери Симеонов за Ска Келер освен, че разтърси европейските медии с нейния маниер, предизвика реакция от женски организации, които разшифроваха посланията му към жената евродепутат и с конотация за насилие и сексизъм, споделят от неправителствената организация.

Оттам цитират влиятелния сайт politico.eu да казва, че „множество евродепутати са споделили че новината за изгонването на Келер очерня имиджа на България която в момент заема председателството в Европейския съюз от началото на януари.

Нещото което е още обезпокояващо е, че декларацията има подтекст към физическо и сексуално насилие. Въпреки уж простата игра на думи с „да намажем ските на Ска Келер“ в израза се крие заплахата от физическо насилие, изтъкват от Българския фонд за жените (БФЖ).

Освен това, не е случайност, че Валери Симеонов предлага Келер да бъде експулсирана до Капъкуле. Този град е расистка метафора, внушение и препратка към историята на България, когато „турчинът“ е символ на изнасилвач и насилник“, пишат от организацията и дават пример за реакция.

През уикенда много жени изразиха отвращението си в подобен стил от декларацията на Валери Симеонов. Например Мира Петрова написа отворено писмо към Ска Келер в собствения си профил където казва: „С огромно неудобство бих искала да Ви изясня, какво всъщност е циничното съдържание, изведено още в предмета на декларацията на вицепремиера Симеонов. Изразът “Да намажем ските на Ска”, освен скандална игра на думи с името Ви, съдържа заплаха. Недвузначно Ви е отправена обидна сексистска заплаха за насилие.“

МС се разграничи от нападките на Симеонов за Ска Келер, но трябва да се вземат мерки за по-решителни стъпки за спиране на конфликта за казуса Банско, който започва да създава освен вътрешно разделение в държавата и ужасяващ имидж на Българиям коментират от БФЖ и дават препоръка:

"Една възможна крачка за това е приемането на предложението на алпиниста Боян Петров, който се обяви за втора кабинка, но заедно с ясна забрана и детайлна конкретизация на плана с ново писмено решение на Министерски съвет за строителство извън тази втората кабинка. Правителството вече го декларира многократно на думи, но без конкретизиращо решение на Министерски съвет с което да се избегнат отворените врати извън строежа на втора кабинка."