Няколко дни преди президентският кандидат за член на Конституционния съд Aтaнac Ceмoв да положи клетва, прокуратурата обяви, че проверява законосъбразно ли през 2016 година е било отказано разследване по сигнал срещу него.

Церемонията по встъпването на четиримата нови конституционни съдии, сред които е и бившият депутат от РЗС, е насрочена за вторник.

Повод за проверката е публикация във вестник "Капитал" със заглавие "Двойни стандарти на "Дондуков" 2"; Има много неизвестни около избора на Атанас Семов за конституционен съдия". Тя е публикувана в рубриката "Мнение", а автор е Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи, който коментира процедурите, по които върховните съдии, парламентът и президентът излъчиха своите представители в съда. 

От прокуратурата уточняват, че със сигнал, подаден на 05.03.2013 г. и допълнение към него от 11.03.2013 г., Софийска градска прокуратура (СГП) е била сезирана от юрист, работил като научен сътрудник по "Международно право и международни отношения" в Института за правни науки към БАН, докторант в Юридическия факултет на СУ по специалност "Право на Европейския съюз". В сигналите се твърди използване на СУ "Климент Охридски" за развиване на частна стопанска дейност, безстопанственост, както и сключване на неизгодна вредоносна за университета сделка във връзка с неакредитирана магистърска програма по "Право на Европейския съюз".

Осъществяването на програмата е в резултат на договор между СУ и сдружение с идеална цел - "Център за продължаващо обучение при Юридическия факултет на СУ".

След подаване на сигналите е била възложена проверка на МВР. С постановление на СГП от 14.07.2016 г. е отказано образуване на досъдебно производство. Именно това постановление ще бъде предмет на служебна проверка, след сезиране от посочената публикация в медия, се уточнява в официалното съобщение.

Само преди 3 години юридическият опит на Семов се оказа недостатъчен, за да бъде приета кандидатурата му за генерален адвокат в Съда на ЕС. Тогавашният правосъден министър Христо Иванов бе принуден да оттегли номинацията му, след като комитетът, оценяващ годността на кандидатите, излезе с отрицателно становище заради липсата на достатъчен професионален опит на високо ниво на Семов.

През 2011 г. РЗС издигна Семов за кандидат-президент, а предизборният му слоган бе "Аз ще уволня Бойко Борисов". След като кандидатът на ГЕРБ Росен Плевнелиев спечели поста, РЗС рязко показа симпатия към управляващата партия, а лидерът ѝ Яне Янев стана съветник по антикорупционните въпроси на Борисов. През 2012 г.

Семов бе предложен неуспешно от РЗС и за конституционен съдия.