През 1996 г. днешният министър на вътрешните работи Бойко Рашков е назначил Иван Гешев в съдебната система като следовател, заявиха от прокуратурата за bTV, след като по-рано днес силовият вицепремиер изрази съмнения в образованието на Обвинител №1.

Гешев е започнал образованието си във факултет ДС на Академията на МВР през 1989 г., като Рашков посочи, че така и не са стигнали до дипломата му, за да стане ясно кога и дали е изкарал задължителния практически стаж.

"Прокуратурата няма да слиза на обидно ниското ниво на служебно назначения вътрешен министър и да влиза в полемика по несъществуващ казус", лаконично коментираха от прокуратурата.

По-рано днес заявиха, че в Академията на МВР дипломата не е била открита, ВСС са я предоставили. 

По думите на Рашков от публикуваната диплома на сайта на ВСС има заличени лични данни, така че той не приема това за доказателство. Рашков каза още, че няма яснота дали е имало официално разрешение за практикуване на стаж от страна на Гешев.

"Извърши се проверка от три министерства, МОН, МВР и Министерство на правосъдието дали Иван Гешев е преминал едногодишния практически стаж, или не. Установихме при проверка, назначена от мен, в Академията, че Гешев е постъпил като курсант във факултета "Държавна сигурност", специалност "Защита сигурността на НРБ", на 15 септември 89-та", заяви от трибуната Рашков. "Там е продължил обучението си, след като две години по-късно е закрита тази специалност. Той е преминал към следващия факултет "Народна милиция". Учил е 5 години, 10 семестъра и е положил изпит по наказателно право и наказателен процес на 6.6.1994 г., по гражданско право и процес същата година и по специални дисциплини. Постъпил като оперативен работник в криминалния отдел в районно управление в столицата. Впоследствие е назначен за помощник-следовател в Националната следствена служба в края на 1994 г.", изнесе фактите Рашков.

"Искахме да изясним в кадровото му дело - възможно ли е стаж без разрешение на вътрешния министър тогава и без съгласието на ръководителя на съответната следствена служба", добави Рашков и каза, че председателстващият ВСС не му дал тази възможност. Бойко Рашков коментира, че не е наясно дали министърът на правосъдието има право да провери подробности за стажа на Гешев.

Междувременно преди ден министърът на образованието заяви публично, че проблем с дипломата на главния прокурор няма.