Прокуратурата излезе с първо официално съобщение по повод разпространените от парламентарната комисия записи на полицейско насилие пред Министерски съвет по време на антиправителствените протести миналото лято. От него става ясно, че на 4-ма служители на МВР са повдигнати обвинения, но не и кога е станало това, на каква длъжност са те и какво е установено за действията им. До този момент е известно, че четирима полицаи само са били наказани за насилието.

Ето какво се казва в официалното съобщение:

"По повод на публикуваните в редица електронни сайтове видеоклипове, съдържащи кадри на "полицейско насилие", Софийска районна прокуратура (СРП) информира следното:

Под ръководството и надзора на СРП са образувани 65 броя досъдебни производства във връзка с хулигански действия и причинени телесни повреди по време на протестите през лятото на 2020 г. 24 броя от тях вече са приключени и внесени в съда. С влязъл в сила съдебен акт са осъдени 4 лица.

По повод публикуваните видеоклипове, съдържащи кадри на "полицейско насилие", Софийска районна прокуратура наблюдава досъдебно производство за извършено престъпление по чл.131, ал.1, т.2 във връзка с чл.130, ал.1 от НК - причиняване на телесни повреди от полицейски служители при изпълнение на службата им.

В хода на разследването са разпитани множество свидетели, изискани и приобщени са записи от видеокамери, включително записът от камера "под колоните на МС". Изготвена е видео-техническа експертиза от експерти от СДВР. Изискани и приобщени са медицински и други относими документи. Назначени и изготвени са съдебно-медицински експертизи.

Привлечени към наказателна отговорност до момента са четири лица - служители на Министерство на вътрешните работи към датата на извършване на деянието, за престъпление по чл.131, ал.1, т.2 във връзка с чл.130, ал.1 във връзка с чл.20, ал.2 вр. ал.1 от НК.

Разследването продължава и е взето на специален надзор".

Проверка на "Сега" показва, че един от наказаните служители е Андон Андонов, който по онова време е началник на сектор към отдел "Специализирани полицейски сили за опазване и възстановяване на обществения ред" при СДВР. Той оспорва дисциплинарното си наказание, наложено през август 2020 г. - забрана за повишение за срок от 2 години. Дисциплинарната проверка обаче установява, че Андонов е дал указания за извеждане на протестиращи и воденето им под колоните на Министерския съвет, както и че е участвал в боя над тях, когато вече са били с белезници.

Затова и с решение, постановено на 27 юли т.г., съдия Калин Куманов приема, че е безспорно доказано, че Андонов е извършил нарушения на Закона за МВР и е правилно санкциониран.

От акта от вътрешната проверка в министерството се установява, че на 10 юли 2020 г., в около 23:30 ч. когато протестиращи са започнали да хвърлят стъклени и пластмасови бутилки към полицейския кордон, Андонов наредил най-агресивните протестиращи да бъдат извадени от тълпата, далеч от останалите - под колоните на МС.

"При тези действия и задържането на протестиращите, главен инспектор Андонов и подчинените му служители мл. инспектор С. С., заедно с мл. инспектор Д. Д. и мл. инспектор А. А., са използвали физическа сила спрямо протестиращи граждани, като им нанасяли удари с ръце и крака, както и са влачили задържани по настилката. Изброените служители са използвали палка и белезници, без да се съобразяват с конкретната обстановка, характер на нарушението на обществения ред и личността на правонарушителите. След извеждането на лицата и поставянето на белезници главен инспектор Андонов, (вкл. и неговите подчинени) не е преустановил прилагането на физическа сила - удрял ги е, влачил ги е и ги е хвърлял върху други задържани, без обстоятелствата да налагат това", пише в съдебното решение.

Точно по време на дисциплинарната проверка е правена експертиза на 2 файла с разширение mp4, които съдържат заснети с горен ракурс от една камера, видео изображения без звук с наличие на индикации за дата 07-10-2020 Fri и час от 22:30:08 до 23:30:58 часа в тях. Камерите са разположени на фасадата на сградата на Министерския съвет, пише още в съдебното решение. Това съвпада със записите, прожектирани в петък в парламента и би трябвало прокуратурата да знае за тях. Освен това по време на проверката вещите лица стигат до извода, че полицаите могат да бъдат разпознати от кадрите, които дори са показани в съда по време на обжалването.

По-рано днес съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов обяви, че утре ще внесат искане главният прокурор Иван Гешев да бъде изслушан по време на извънредното заседание в Народното събрание, което председателят Ива Митева свика за вторник заради полицейското насилие.

Всички партии, с изключение на ГЕРБ и ДПС, заявиха, че освен извършителите, отговорност трябва да понесат и преките им ръководители и бившите вътрешни министри, както и самият Бойко Борисов и Иван Гешев, тъй като записите са били укривани досега.