Прокуратурата съобщи още миналия месец, че иззетите от печатница около 350 000 бюлетини са били годни и готови за експедиция.

"Удивлявам се с каква точност сме предсказали броя", коментира на пресконференция днес зам.-главният прокурор Борислав Сарафов и добави, че всяка бюлетина е минала през ръцете на прокурорите.

По думите му откритите годни бюлетини трябвало да бъдат изолирани "от каквато и да е възможност" за участие в изборите на 12 май.

"
Негодните бюлетини са 59 292 - с лош печат, нечетливи. 62 420 са скъсани, намачкани и зацапани и не могат да послужат при изборния процес", добави Сарафов, цитиран от "Фокус".

Имало е бюлетини за всички избирателни райони. Близо 40 000 броя са били за чужбина.

Нито една от бюлетините не е имала отбелязан знак.

По делото с бюлетините са разпитани 28 свидетели, направени са 29 огледа на доказателства, изземвания. Засега обаче няма свидетели или доказателства за манипулация с бюлетините от Костинброд.

"Все още не е ясно кога ще има повдигнати обвинения по случая", заяви зам.-главният прокурор.

По думите му разследващите трябва да анализират всички доказателства и едва тогава да пристъпят към обвинение, предаде Дарик.

„В тази печатница си има камера. Тя работи при 24-часов непрекъснат цикъл. Аз не зная - шапка невидимка ли трябва да има някой, ако реши да се вмъкне вътре, и да постави GPS в тоалетните или зад самите бюлетини?”, заяви Сарафов по повод мнението на бившия премиер Бойко Борисов, че прокуратурата е трябвало да изчака с акцията и да проследи всички участници в схемата.

„Намерените бюлетини с колекционерска цел ли са отпечатани? Този въпрос виси със страшна сила", добави зам.-главният прокурор.

Собственикът на печатницата Йордан Бончев вече признал, че е допуснал множество грешки при производството.