По-рано прокуратурата съобщи, че днес е повдигнала обвинение срещу Илко Семерджиев за това, че е заплашвал директорката на Изпълнителната агенция по лекарствата да назначи за свой заместник посочен от него човек. Доц. Асена Стоименова обаче отказала, тъй като той имал бизнес, свързан със здравеопазването и би бил в конфликт на интереси на този пост.

По неофициална информация на БНР въпросният протежиран от
Семерджиев човек е Боян Доганов. Според "24 часа" той е приближен на служебния министър и имал дружества за консултантски услуги във фармацевтичния бранш и за клинични изпитвания.

Румяна Арнаудова каза само, че между Семерджиев и предложения от него за поста няма роднинска връзка, но са работили заедно и се познават отдавна.

„Има свидетели на отправената заплаха и сме убедени, че не е налице хипотезата "дума срещу дума", в които случаи трудно бихме могли да определим кой говори истината. Тези показания, с които разполага разследването, се потвърждават и от писмени доказателства по делото, и от разпити на други служители на агенцията“, поясни говорителят на Сотир Цацаров.

По думите й прокурорите са убедени, че е доказано извършено престъпление от общ характер. Заплахата не е документирана със Специални разузнавателни средства, а само с гласните доказателства на двама свидетели.

Тя подчерта, че при разговора между министъра на здравеопазването и директора на изпълнителната агенция тонът от страна на министъра е бил висок и заплашителен.

„Телефонът е бил затворен от министъра на здравеопазването с последно изречение: „Няма да Ви слушам и секунда повече, в понеделник очаквам лицето да бъде назначено“, разказа Арнаудова.

Тя допълни, че разследването продължава и ще приключи в максимално кратки срокове.
 
Фармацевтите: Агенцията да не е подчинена на министъра

Председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов коментира пред БНР, че през последния месец е имало напрежение около работата на Изпълнителната агенция по лекарства. Затова от фармацевтичния бранш са изпратили до Министерството на здравеопазването писмо в подкрепа на директора доц. Асенова.

"Агенцията винаги е във фокуса на вниманието на всички управляващи и това вероятно е поредното доказателство, че трябва ясно и категорично да бъде деполитизирана и да бъде отделена от подчинение на министъра.

В Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина няма позиция "заместник изпълнителен директор". Тази позиция съществува в правилника за работа и със структурата на агенцията и на този етап не виждам основание да се иска назначаването на такава позиция на външен човек за агенцията", каза Гетов.

Илко Семерджиев е първият служебен министър, срещу когото се повдига обвинение. Миналата седмица прокуратурата започна проверка на министъра на икономиката Теодор Седларски, след като изтече запис, за който се твърди, че е поемане на ангажимент за смяна на ръководството на държавна фирма, в полза на чужда компания. Той обаче, поне засега, не е обвиняем.