Четирима магистрати от Великобритания, Германия, Испания и Холандия, както и двама служители на новосъздадената Служба за подкрепа на структурните реформи на ЕК, ще трябва да се запознаят с дейността на българската прокуратура.

Чуждестранните магистрати ще имат срещи в Министерството на правосъдието и в прокуратурата, както и с външни експерти от списък, които е бил съгласуван между българското държавно обвинение и Службата за подкрепа на структурните реформи на ЕК, предаде БНР, като се позова на свои източници.

Тъй като мисията е техническа, медиите няма да имат достъп до евроекспертите. Впечатленията им ще бъдат обобщени в доклад, който ще стане готов в края на годината.

Анализът на четиримата прокурори, чиято мисия ще продължи 5 дни, ще обхване йерархичната организация в прокуратурата, специализираните структури, интегритетът, отговорността и прозрачността, натовареността и мястото на прокуратурата в българската съдебна система, както и преглед на конкретни дела, поясниха неотдавна от Министерство на правосъдието.

Четиримата прокурори ще се запознаят с шест дела - три, посочени от държавното обвинение и три, избрани от тях.

Сред посочените от чуждестранните магистрати дела са:
  • Т.нар. дело "САПАРД" - за присвояването на близо 7,5 милиона евро от европейската предприсъединителна програма, което, макар да стартира през 2006 година, още не е приключило, отбелязва националното радио.
  • Делото "Гуцанов", заради което България беше осъдена в Европейския съд по правата на човека - акцията по ареста стана известна с името "Медузите";
  • Делото за кражба на фирмата на баща и син Мавродийски, което се следи от немското посолство у нас. (През 2003 г. Мавродийски - германски гражданин с български произход, е ограбен, благодарение на решение на СГС, с което той и синът му са извадени от управата на "Роял Център” ООД, в която имат 50% дял, писа "Медиапул". В активите на фирмата е имот от 4384 кв. м на бул. "България” в столицата, който бързо е бил продаден от новия едноличен собственик за нищожна цена, дори под данъчната оценка. Изключването на баща и син Мавродийски – съответно управител и съдружник, е извършено от другия съдружник на общо събрание, за което те не знаят.)

Посочени от прокуратурата са делото срещу бившия директор на Националната разузнавателна служба Кирчо Киров, който беше осъден на две инстанции на 10 години затвор за присвояването на 5 милиона лева; за аферата в Държавната агенция "Автомобилна администрация" и за делото срещу пловдивска група за пране на пари.

След мисията от тази седмица евроекспертите ще имат още поне четири работни визити преди да подготвят доклада си.

Началото на европейската мисия досега бе отлагано два пъти, което бе обяснено с необходимост от изчистване на всички технически въпроси около работата на чуждестранните експерти.

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева каза неотдавна, че отлагането е било поискано от Европейската комисия, защото отнело много време да бъдат намерени прокурори, които познават страната ни.