"Началникът на кабинета (б.р.- Калоян Методиев, който вече не е част от президентството) е особена фигура. Той не може да действа като свободно плаваща шамандура. Трябва да се съобразява с факта, че е един от най-близките хора до президента". Това каза пред Нова тв проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет при президента.

Думите му са по повод освобождаването на Калоян Методиев като началник на президентския кабинет. Причината е била, че Методиев е присъствал на празненство на Корнелия Нинова по случай втория ѝ лидерски мандат в БСП.

"Утре някой ще си каже, че щом той е с БСП, значи има топли връзки", добави Маринов.

На въпрос възможен ли е диалог между Радев и Борисов, той заяви, че такъв отдавна няма.

"Диалог отдавна няма. Това е едно кълбо от важни и сложни въпроси. Тук има разминаване на базисни политически позиции. Президентът не само критикува, той предлага. Преди да стигнем до партиите, трябва да постигнем съгласие в обществото. Ако гражданите припознаят определени промени като необходими, те ще ги поискат от партиите. Няма да има нужда президентът да си прави партия, за да ги реализира. Президентът няма да има политически проект. Въпрос на натрупване е това, че президентът свали доверие от правителството", каза още професорът.

Маринов смята, че репликата "мутри във властта" е фигуративна и описва начина на управление. По думите му имало мутри в управлението, но не всички са такива - той обаче не уточни с имена.

"Познавам се с много хора", отговори той по повод негови кадри от 90-те години с Илия Павлов и отношенията му с Васил Илиев.

"Не мисля, че държавният глава "страни гнусливо" от БСП. От момента, в който бе избран за президент, той страни от всички партии", допълни още той.

"Служебното правителство не може да е наказателен вот или да вкара някого в затвора. Когато се каже, че едно правителство не отчита разходи, това как се смята на заплаха", попита проф. Александър Маринов.

Припомняме, че преди дни шефът на кабинета на президента Калоян Методиев обяви, че напуска поста си, публикувайки пост във Фейсбук.

По-късно от президентството пуснаха съобщение, че държавният глава Румен Радев го е освободил, подписвайки указ.

Това е вторият началник на президентския кабинет, който напуска поста след Иво Христов. Той бе освободен с указ на президента на 18 април 2019 г., защото стана депутат в Европейския парламент.

Именно на негово място бе назначен Калоян Методиев, който преди това бе член на Стратегическия съвет към държавния глава.