Депутатът от БСП проф. Иво Христов отказва да подаде оставка, след като по-рано днес за това настояха от Младежи-ГЕРБ заради негова реплика, че българското население е инфантилно.

Лично председателят на младежката организация на управляващата партия Георг Георгиев, който е и зам.-външен министър, даде брифинг, на който обяви, че Христов няма морално и политическо право да представлява народа в парламента. И изтъкна, че това е унизителен рецидив, след като преди три години народният представител от левицата заяви, че "80% от българите са дебили" и тогава също отказа да се оттегли, а колегите му от партията го подкрепиха.

Днес в отговор на младежкото ГЕРБ, което беше подкрепено и от младежите в СДС, Иво Христов заяви пред bTV:

"Не съм избран от младежкото ГЕРБ, а след демократични избори. Препоръчвам на колегите да прочетат Конституцията, пред кого и при какви обстоятелства депутат подава оставка. Дължа отговорност пред избирателите ми, не пред младежкото ГЕРБ".

А самата му реплика в сутрешния блок на телевизията беше:

"Очарователна е тази българска черта да гласувате за поредния спасител, без да знаете какво има вътре като съдържание. Както сме подкарали, нас преди 30 и кусур години ни управляваше Тато, след това дойде Командира, след това дойде Дедо, а сега Баце. Предполагам, че следващият трябва да бъде пак някакъв такъв - родителски надзор да осъществява върху инфантилното българско население".

Очаква се и реакция от БСП и лично от лидера й Корнелия Нинова, която беше призована от Георг Георгиев да каже дали подкрепя тази думи.