Политиците са такива, каквито сме ние - те са нормални хора, които изведнъж попадат в една роля, за която никой не ги е готвил, никой не им е казвал, че това ще им се случи. Не са готови и за грешките си, коментира в студиото на "Тази сутрин" по bTV политическият психолог проф. Антоанета Христова.

Според нея битката между премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев ще продължи. Тя отбеляза, че във всички нормални демокрации противопоставянето е другаде - между лидерите на основните политически сили.

"Проблемът е, че стана президент един човек без политически опит, който има своята представа за политическо поведение извън контекста на конституционно определеното. Можем да спечелим от това, но той трябва да умее да поддържа баланса между собственото си желание за опозиционно поведение и конституционната му роля на президент", подчерта Христова.

Тя беше категорична, че не може в нормална държава да липсва диалог с управляващите, прекалено острото му "влизане" привлича внимание, но и създава разделение.

По отношение на изминалата година, проф. Христова коментира, че европредседателството ни е дало самочувствието на фактор на международната сцена - макар да не е било напълно успешно, все пак то е довело до раздвижването на редица процеси.

"Лидерът на този процес беше министър-председателят. Той успя да се позиционира в международен план, това беше негова цел на профилиране, на присъствие тази година като политик", посочи тя.

За традиционната новогодишна реч на Ахмед Доган Христова коментира, че заради запазването на ДПС като незаобиколим фактор през годините много хора се учат от почетния председател на движението. Не винаги казаното от него се сбъдва, но е ориентир за целите на политическата сила, която вече иска да влезе във властта, посочи политическият психолог.