Привърженици на управляващата коалиция излязоха на протест в подкрепа на сваления председател на парламента Никола Минчев. Цялото правителство, начело с премиера Кирил Петков, се присъедини към тях заедно с депутатите от ПП, ДБ и БСП.

Самият Минчев излезе на стълбите пред парадния вход на парламента, за да поздрави протестиращите и бе посрещнат с аплодисменти. Минчев им благодари за подкрепата, а пред хората говориха още премиерът Кирил Петков и Асен Василев. Тук беше и вицепремиерката Корнелия Нинова, министри, както и депутатите от ПП, ДБ и БСП. 

"Промяната дойде, вие сте много, ние сме заедно, няма къде да ходят", възкликна Кирил Петков пред протестиращите.

"Не се страхувайте, ние няма да ви предадем. Никакви сделки няма да има", каза на мегафона министър-председателят. "Успяхме да спечелим изборите, но ни вкараха в задкулисие. Сега това задкулисие ще бъде отрязано! Така че - победа, заедно сме, не се предавайте, ще успеем", каза Кирил Петков."Ще си завоюваме обратно държавата, ще се борим докрай. Ще победим", зарече се той, а множеството скандираше "Победа!"

"Много се радвам, че оценявате така. Благодаря ви искрено за тази невероятна подкрепа. Продължаваме да се борим и борбата в крайна сметка ще бъде успешна. И ви благодарим за всичко, което правите и вие за нас", каза Минчев.

"Нямам думи да изразя това, което чувствам в момента. Мога да благодаря за това само на новото мнозинство. Ще се върнем отново, по-силни, няма да се откажем. Не сме си го и помисляли", обърна се Минчев към множеството, а то скандираше "Никола".

Снимка: Булфото

Снимка: БТА

"Преди малко Йордан Цонев каза, че с протести се сваляло правителство, но не се запазвало, мисля, че можем да го опровергаем", заяви по мегафона и вицепремиерът Асен Василев. "Вяра, надежда, сигурност, че ще си отвоюваме подкрепата. Усещаме подкрепа - абсолютно", каза вицепремиерът Асен Василев. "Искаме нормална държава - без шкафчета, кюлчета, хора от списъка "Магнитски" и без да се крадат пари", допълни Василев.

Снимка: БТА

"Днес започна истинската битка с мафията. Благодарим ви, че така спонтанно се организирахте днес. Никога не се предавайте - заедно ще успеем", грабна мегафона и вицепремиерът и лидер на БСП Корнелия Нинова, но множеството я заглуши и тя не можа да продължи.

Снимка: БТА

Чуха се възгласи "Тошко ела" към Тошко Йорданов. Председателят на ПГ на ИТН излезе, пазен от полицаи, опита се да говори с хората, но веднага започнаха да го замерят с бутилки и други предмети, и да го навикват. Йорданов се прибра обратно в НС и коментира, че "хората имат право да протестират".

Малко преди 21 часа гражданите отидоха на служебния вход на НС, откъдето си тръгваха народните представители. Те скандираха обиди към лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов, опитаха се да му попречат да си тръгне заедно с депутати от партията и в същото време приветстваха представителите на бившето мнозинство.

На място пред НС дойдоха и линейки, но нямало, че няма ранени, които да откарат. Преди това бе съобщено, че са пострадали депутатите Александър Ненков и Тома Биков, а бившият вътрешен министър Христо Терзийски е повикал медицинска помощ на телефон 112. Оказа се, че Биков е бил замерян и уцелен от протестиращите, въпреки че полицаите се опитваха да го предпазят.

Снимка: Булфото

Към хората на "Възраждане" също полетяха бутилки и предмети. Костадинов беше плътно обграден от полицаи, които го отделяха от протестиращите, докато управляващите напускаха сградата на НС свободно и необезпокоявано, и под аплодисментите на привържениците си.

Снимка: Булфото

Самият Костадинов, който беше освиркван, констатира, че протестиращите са "платени от чужди посолства" и отбеляза, че "мафиотското управление на България" трябва да бъде изгонено. 

След като се стъмни, около 22.00 часа, полицаи изведоха от НС народните представители от "Възраждане" през улица "Кракра" и "Шипка", но малка група протестиращи ги последва, след като разкъса полицейския кордон. За кратко възникна стълкновение. Опитът за саморазправа с депутати от страна на гражданите завърши с два-три ареста. Сред депутатите от "Възраждане" бяха Цончо Ганчев, Николай Дренчев и Искра Михайлова. 

Снимка: БТА

Снимка: Булфото

Протестната акция бе организирана в социалните мрежи и е заявена под мотото "Мафията отстрани Минчев: Да защитим европейска България без мафия".

Пред медиите в НС Лена Бориславова уточни, че демонстрацията е спонтанна, а не организирана от властта. Тя определи отминалия ден като вдъхновяващ.

Снимка: БТА

"Протестът е отговорът на гражданите, а не на "Продължаваме Промяната" като политическа сила. Нашият отговор е да продължим, да има отговорно мнозинство в парламента, а не подмяна с новото мнозинство, което се демонстрира днес", коментира тя.

Министърът на иновациите Даниел Лорер обеща, че това е само първият протест.

Хората скандираха "Мафията вън", но и "Оставка", а на плакатите се виждаха надписи "Мутри вън" и "Тук съм, за да защитя европейска България". Друг надпис удостоверяваше, че са против управление на ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане", което е изписано като "Израждане".

Снимка: Булфото

Малко по-късно те започнаха да обикалят около парламента и поеха на шествие към храм-паметника "Александър Невски".

Още снимки тук.

Повод за днешните страсти пред НС стана отстраняването на Никола Минчев като на председател на Народното събрание от страна на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане" и "Има такъв народ". 

Снимка: Булфото

Управляващите определиха това като "преврат".

Последният преждевременно отстранен председател на НС преди Минчев беше Димитър Главчев от ГЕРБ заради това, че спря микрофона на соцлидерката Корнелия Нинова.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Снимка: БТА