Всеки труд, положен извън установеното редовно работно време до 70 часа на тримесечие и 280 часа годишно, да се отчита като извънреден и да се компенсира с възнаграждение, реши парламентът на първо четене. Промените в Закона за МВР/ЗМВР/, внесени от Пламен Нунев от ГЕРБ, подкрепиха единодушно 137 депутати, предаде БТА.

Предвидено е те да влязат в сила от 1 януари догодина и да засегнат около 13 хиляди души, главно администрация, разследващи полицаи.

Спорът в пленарната зала, въпреки принципната подкрепа на всички парламентарни групи, беше именно около влизането в сила на разпоредбите. От БСП поискаха това да стане не от догодина, а от обнародването в "Държавен вестник". Такова беше условието им текстовете да минат в днешния пленарен ден на две четения, както предвиждаха от ГЕРБ. Управляващите като вносители не се съгласиха с аргумент за спазване на бюджетната процедура и нужда от прецизни изчисления колко би струвало, ако промяната се приложи сега.

Министърът на вътрешните работи Христо Терзийски посочи, че промяната се е наложила заради работата на МВР от 13 март насам. Извънредният труд, визиран в момента, нараства и се вижда, че ще е така и занапред заради работата ни по отстраняване на последствията от пандемията, подчерта той. И отбеляза, че промените са договорени и със синдикатите от съвета за социално партньорство, и с всички структури в МВР.

Според гласуваните изменения необходимите финансови средства за прилагането на новата нормативна уредба от 1 януари догодина, свързана с изплащането на допълнителното възнаграждение за извънреден труд, са в размер на около 65 млн. лв., от които за възнаграждения 37,4 млн. лв. и дължими осигурителни вноски 27,6 млн. лв. и следва да бъдат допълнително осигурени по бюджета на МВР по бюджетната прогноза за следващите години.

Предвижда се за държавните служители, извън тези с намалено работно време, и работещите на смени, да се установи подневно отчитане на работното време. По този начин за държавните служители по ЗМВР ще отпадне компенсирането с допълнителен платен годишен отпуск до 12 дни за положения труд над установеното работно време в работни дни.

Увеличава се размерът на паричната благодарност. Тя ще е до 250 лв. /сега 200 лв./ - при награждаване от министъра, заместник-министрите и главния секретар на МВР; и до 170 лв/сега 120 лв./ - при награждаване от ръководителите на структури по чл. 37.

БСП по принцип подкрепя кодифицирането на извънредния труд на служителите от МВР, заяви Иван Иванов. Друг е въпросът, коментира той, защо в този момент, и отговори - защото от месец МВР са по улиците, за да охраняват статуквото, очевидно са под натиск, в извънредно обстановка, и се налага да им бъде заплатен този извънреден труд. Според него няколко десетки милиона могат да бъдат отпуснати сега и веднага за компенсиране на извънредния труд. От БСП сметнаха, че за останалите до края на годината месеци са нужни не повече от 35 млн.лв .

Ако правителството не подаде оставка, тези хора ще работят до края на годината извънредно, как ще бъдат компенсирани за извънредния труд, включи се в дискусията Драгомир Стойнев от левицата.Вече виждаме как Министерският съвет ни залива с постановления за нови разходи, а всички гледаме към МВР, за да се гарантира спокойствието, посочи той.Колегата му Филип Попов добави, че може да се направи актуализация на бюджета и така правителството ще бъде задължено да изпълни закона, има средства към настоящия момент.

Парите не са наши, те са на хората, затова трябва внимателно да бъдат изхарчени, категоричен беше Валентин Радев от ГЕРБ. На тези, които са навън, и пазят, според вас, властта, и досега им се изплаща извънреден труд, подчерта той. Този извънреден труд, който сега обсъждаме, и по ваше време не се плащаше, посочи Радев. И отбеляза, че откакто ГЕРБ е на власт, три пъти е увеличавала заплатите в МВР.

Предложението е законопроектът да влезе в сила от догодина, защото вече е започнала бюджетната процедура за 2021г, тези средства трябва ясно да бъдат предвидени в бюджета за догодина, разясни зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов.Той също подчерта, че служителите, целева група на тази промяна, нямат за функция опазване на обществения ред. По всяка вероятност стои промяна в бюджета за тази година, но тя няма да е сега, трябва да се направи сметка и необходимите средства да бъдат записани и изчислени точно, посочи Ципов.