Саудитска Арабия се готви да нанесе удар срещу Иран, ако Техеран изпълни заканата си да блокира Ормузкия пролив. Това каза министърът на енергетиката на кралството Ибрахим ал-Мухана, цитиран от Al Arabia.

Според Рияд, Иран няма пълномощия да затваря стратегически важния пролив, тъй като само северното крайбрежие е негово, докато южното е на ОАЕ. Ако все пак Иран предприеме стъпки към затваряне на Ормузкия пролив, то Съветът за сигурност на ООН ще даде разрешение за военна акция срещу тази държава, смята саудитския министър.

Същото е и мнението на държавния секретар на САЩ Майк Помпео, който написа в Туитър, че Иран няма право да установява свой контрол над пролива, тъй като става дума за международни води. Той написа също така, че САЩ внимателно следят ситуацията в района и са готови да реагират при евентуална заплаха.

През пролива се изнасят 20 милиона барела петрол дневно от Саудитска Арабия, Кувейт, Катар и ОАЕ. Това е около 30% от световната търговия с петрол и едно препятстване на този износ ще се отрази катастрофално на цените на енергийната суровина.