Президентът Румен Радев засега отказва да заеме позиция по петицията, която основатели на СДС адресираха до него с предложение летище София да бъде кръстено на първия демократично избран български държавен глава - Желю Желев.

Нито Радев, нито оглавяваната от него институция досега са изразявали официално становище. От екипа на президента обаче са отговори на два въпроса по темата на вестник "24 часа":

1. Каква е позицията на президентството по изпратената до Румен Радев петиция от интелектуалци и политици за промяна на името на летище София на "Ж. Желев"?

2. Споделя ли президентът позицията на шефа на кабинета си Иво Христов, изразена във фейсбук?

Ето и отговорите от "Дондуков 2":

1. Позиция на президентската институция за предложението софийското летище да носи името на президента (1990-1997) Желю Желев може да бъде представена след изготвянето на мотивирано становище от Комисията по наименуване на обекти с национално значение и населени места.

2. Изразените позиции от началника на кабинета на президентската институция в неговия профил във фейсбук са лични и са открити за споделяне от всеки потребител на социалната мрежа и гражданите.

След новината за предложението Иво Христов го иронизира в социалната мрежа:

"Защо не?! По времето на СДС започна масовата емиграция, старата сграда едва побираше куфарите на заминаващите, тъй че летището си струва да се свърже с това круширало трибуквие. Но пък по времето на БСП емиграцията заприлича на панически екзод и "Позитано"20 също е добро име за летище. По времето на НДСВ мракът продължи, но бе построен, а през 2006г. пък бе въведен в експлоатация Терминал 2. С него и досадният виц за двата изхода от българската безизходица - Терминал 1 и Терминал 2 - тъй че "Тройна коалиция" също е подходящо име за летище. Но според мен справедливостта изисква аерогарата да носи името на премиера Борисов. Все пак той лично уважи откриването на мегалетището в Истанбул, което обрича софийското на нерадостно бъдеще. Пък ако успее и да го концесионира на някоя Гинка....".

Досега петицията е подкрепена от малко над 50 души.