От 30-те "високипозиции" в президентството, вече са заети десетина, останалите ще се присъединяват в движение, обяви Плевнелиев, цитиран от БНТ.

Началник на кабинета на държавния глава става бившият шеф на ДАНС Цветлин Йовчев, който подаде оставка през февруари миналата година заради недоверието на премиера Бойко Борисов. Това стана по време на скандала с подслушването на разговори на шефа на митниците Ваньо Танов, когато бяха оповестени СРС-та и се подозираше, че служител на агенцията е замесен.

Доскорошният зам.-министър на икономиката Евгени Ангелов ще е съветник по икономическите въпроси. Той напусна сам ведомството именно за да се влее екипа на Плевнелиев.
Йовчев и Ангелов вече близо два месеца работят активно с новия президент.

Елица Николова също влиза в президентството като икономически секретар. Преди това тя беше началник на кабинета на Плевнелиев, докато оглавяваше  министреството на регионалното развитие.
Бившият зам.-строителен министър Екатерина Захариева пък ще е новият главен секретар в президентската институция. Тя участва активно и в предизборната кампания на Плевнелиев.

Сред първите, които новият президент обяви, че взима в екипа си, е, както той се изрази - "моята дясна ръка през последните 2 години" - Мария Иванова. Дамата, която има и журналистически стаж в БНТ като икономически репортер и водещ, е негов прессекретар. 
За доскорошния парламентарен секретар на строителното министерство Павел Анастасов също вече се знае, че ще ръководи специализирано звено за анализи и прогнози.

Ясни са също юридическите секретари на президента - Петя Тянкова и Росен Кожухаров. Тянкова е бивш адвокат, била е юридически съветник на Плевнелиев и в регионалното министерство, там е работила и по проекти на Световната банка. Кожухаров идва от правната дирекция на правосъдното министерство.

Новият държавен глава определи екипа си като "силен отбор", с който ще се съобразява.

Вчера Росен Плевнелиев и вицепрезидентът Маргарита Попова се заклеха в парламента. Той очерта основните си приоритети, като заяви: "Не очаквам всички да ме обичат и да ме харесват, но държа да бъда компетентен и да си свърша добре работата. Няма да участвам в политически интриги, няма да разделям и няма да преча".

Днес от БСП заявиха, че ако президентът има волята наистина да работи за национални цели, в тяхно лице ще има партньор. "Действително в стила на Мартин Лутър Кинг Плевнелиев направи усилието да каже своите приоритети и неслучайно акцентира върху икономическото развитие и растеж, само че за последните 2 и половина години няма сериозни постижения в тази област", заяви Сергей Станишев.