Президентът Румен Радев удостои с орден "Стара планина" - първа степен, посланика на Федерална република Германия Херберт Салбер за изключителни заслуги за укрепването и развитието на българско-германските отношения. Само преди дни той връчи най-високото държавно отличие и на американския посланик Ерик Рубин.

Снимка: БТА

"Това отличие е поредното потвърждение за стратегическия характер на българско-германските отношения", отбеляза Радев по време на церемонията и припомни, че двете държави са поставили началото на дипломатическите си отношения преди 140 години.

"Този юбилей е повод да отбележим значимостта на двустранните връзки и приятелството, както и приносът на много поколения дипломати, политици, предприемачи, инженери, учени, дейци на изкуството и културата, граждани, благодарение на които днес се радваме на отлични отношения между нашите страни и народи, основани на партньорство и приятелство", изтъкна той.

Президентът благодари на посланика за неговата ангажираност и принос за развитие на връзките ни в областта на политиката, икономиката и културата.

Снимка: БТА

Радев припомни, че през изминалите две години са реализирани двустранни контакти и посещения в двете страни на ниво държавни глави и премиери, активизирани са били контактите между двата парламента, засилило се е сътрудничеството между институциите и гражданите.

"Търговско-икономическите отношения са в непрекъснат възход и Германия се утвърди като водещ икономически партньор на нашата страна", каза още държавният глава.

И отбеляза, че за миналата година търговският стокообмен е надхвърлил 8 милиарда евро, което е рекорд за нашата страна, и допълни, че германските инвестиции имат съществен принос за трансформацията на нашата икономика към индустриализация и производство с висока добавена стойност.

Радев подчерта и приноса на посланик Салбер за развитието на връзките в областта на образованието, науката и културата.

"Особено ценим възможността да се ползваме от германския опит в областта на дуалното обучение, което дава нови перспективи пред бизнеса и нови възможности на младите хора в България. България гледа на Германия като на приятел, важен партньор и съюзник", подчерта президентът.

От своя страна Херберт Салбер заяви, че за него е голяма чест да бъде награден с орден "Стара планина" в края на мандата си в България. Той информира, че тук приключва и професионалният му път и след това си назначение ще напусне немските дипломатически служби.

Посланикът разказа, че е започнал кариерата си преди 35 години в същия регион - в Белград.

"Балканите винаги са били особен въпрос за мен и винаги съм се старал отблизо да следя случващото се тук, допълни той. В края на тези две години в България се радвам да видя, че има значителен напредък. Когато започнах мандата си в България, чувах за предстоящото подписване на договора за сътрудничество и приятелство между България и Северна Македония, видяхме и Срещата на върха за Западните Балкани, споразумението между Гърция и Северна Македония, и мога да кажа, че България има значителни заслуги в това развитие, коментира той. България играе изключително конструктивна и градивна роля в това и има своя принос към разбирането и сътрудничеството в региона. България е наш доверен приятел, партньор и съюзник, радвам се, че мога да завърша професионалния си път в държава, с която имаме толкова добри отношения", заяви дипломатът и допълни, че ще остане приятел на България.