Трагедията край Своге осветли порочната система в обществените поръчки и строителството, навсякъде се вихри безнаказаност, заяви пред журналисти президентът Румен Радев.

"Мисля, че за породен път ни се поднасят обещания и нови органи, а всички ние очакваме присъди. Трагедията край Своге осветли порочната система в обществените поръчки, в строителството, в контрола над качеството на пътищата. Тя се вижда и с невъоръжено око, но заради нея загиват хора. И независимо какво ще бъде заключението на следствието, пътят е лош и това е факт. А парите са "изядени", добави държавният глава в отговор на въпрос дали подкрепя лидера на БСП Корнелия Нинова в искането й за оставка на цялото правителство заради трагедията.

Той изтъкна, че това не е само в Своге.

"Ако нямаме най-сетне ефективни наказания, не можем да променим система, а навсякъде се вихри безнаказаност", каза още Радев.

Вчера вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че ще бъде създаден нов държавен орган, който специално да следи за безопасността по пътищата, за да бъдат избегнати тежки инциденти като този край Своге.  По думите му по този начин ще се избегне "типичното, особено в критична ситуация, разделяне на отговорностите" и няма да изниква въпросът кое от всички ведомства е най-отговорно.

"Това, което взехме като принципно решение днес - всички служби и функции, които имат отношение по темата - които се намират в Министерството на вътрешните работи, в Министерството на транспорта, в Министерството на регионалното развитие, Агенция "Пътна инфраструктура", други ведомства, включително и МОН, да се консолидират в една структура с преки отговорности, свързани с политиката за пътна безопасност", уточни Дончев.

Междувременно днес в следствието бяха разпитани регионалният министър и шефът на АПИ. За утре са призовани двама негови предшественици - Дончо Атанасов и Лазар Лазаров. По неофициална информация е възможно да им бъдат повдигнати обвинения.

До този момент обвинен за катастрофата е само шофьорът на автобуса.