Президентът Румен Радев традиционно ще събере представители на отговорните институции на първа среща за подготовката и организацията на вота на 2 октомври. В работната среща при Румен Радев ще участват председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова, служебният вицепремиер и вътрешен министър Иван Демерджиев, вицепремиерът и транспортен министър Христо Алексиев, министърът на външните работи Николай Милков, както и представители на Министерството на електронното управление.

Ще присъстват още ангажираните с изборите Главна дирекция "ГРАО" в Министерството на регионалното развитие и благоустройството и представители на "Информационно обслужване" АД.

По-рано днес председателят на ЦИК Камелия Нейкова заяви, че няма да се купуват нови машини за гласуване, но постави като проблем от финансова гледна точка фактът, че устройствата за вота се съхраняват още в частен склад и това струва доста скъпо, вместо да се прехвърлят в държавен склад, както е било отдавна планирано.

Нейкова изказа притеснения и от отпадането на физическия контрол от служители на МФ върху технологичния отпадък, който се получава при отпечатването на бюлетините. В отговор министри предложиха да се отмени правителственото постановление на кабинета "Петков", който го въвеждаше от 1 септември. То беше прието само преди две седмици.

Готовност да хвърли целия ресурс за подсигуряването на вота изказа вътрешният министър Иван Демерджиев, а от Външно министерство вече обявиха, че изборите зад граница ще се проведат в 800 секции и това ще струва малко над 70 милиона лева.