Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев каза, че е оптимист за Сухопътните войски, защото там "има истински лидери и командири, прекрасни специалисти и отдаден личен състав". Държавният глава каза това в обръщението си на тържественото събрание във Военната академия "Георги Стойков Раковски" по повод празникa на най-многочисления вид въоръжени сили, предаде БТА.

Снимка: БТА

Той изрази убеждението си, че изоставането в процеса на модернизация на Сухопътните войски ще бъде преодоляно и напомни, че винаги е настоявал модернизацията на трите вида въоръжени сили да тече едновременно като най-добър и балансиран подход. Модернизацията е единен процес и обща трансформация, подчерта Радев, като също така изрази убеждението си, че ще се намерят механизмите Сухопътните войски да имат полагащото им се въоръжение и технологии, но подчерта, че модернизацията им означава преди всичко трансформация на подготовката, въвеждането на по-малки системи и технологии, въоръжение, но с ключово значение в една операция.

Снимка: БТА

Радев акцентира и върху основния проблем - неокомплектоваността с личен състав, като изтъкна, че тук трябва да бъде акцентът на усилията и трябва да се възстановят привлекателността и достойнството на военната професия. Президентът изрази увереност, че Сухопътните войски ще продължат все така отговорно да изпълняват задачите си, свързани с националната сигурност.

"В деня на празника ни заставаме пред обществото с гордо вдигната глава, защото няма от какво да се срамуваме", каза в словото си пред присъстващите на тържеството командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.

Снимка: БТА

"Сухопътните войски сме първи по осъществени учения и участници в тях, първи сме по участие в мисиите, по оказване на помощ на населението, а в строя на Националната гвардейска част взводът, който представлява Сухопътните войски, е пръв. В другите области, особено свързани с финансирането, ние често не можем да се класираме и в челната тройка. Може би това е така, защото не сме атрактивни, може би това е така, защото аз не мога да правя вятър на този или онзи, може би причината е, че аз не пълня ушите на хората с постоянни приказки как ние сме най-важни, най-ценни, най, най...", каза още той и добави, че такова поведение смята за неправилно и водещо след себе си тежки последствия.

Снимка: БТА

Командирът заяви, че когато е очаквал високотехнологичното обновление на Сухопътните войски в средата на годината, е виждал "светлина в тунела".

"Оказа се, че светлина имаше, но не беше тази, която очаквахме, и сега пак сме в тунела, светим си с газения фенер и се надяваме. Надеждата на Сухопътните войски е като котката - с девет живота, дано да ни стигнат, че не останаха много", каза Попов, който благодари на военните и на цивилните служители от Сухопътните войски за техния труд и постигнатите успехи.

Генералът увери, че войските са готови да изпълнят конституционните си задължения по защита на България.