"Чест е да удостоя със заслужени отличия изявени сънародници, посветили себе си на България и допринесли със своите професионални успехи за нейното развитие и просперитет". Това заяви президентът Румен Радев на церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2, на която връчи държавни отличия на изявени българи за техните значими заслуги в областта на медицината, информационните технологии и отбраната, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

С орден "Св.Св. Кирил и Методий" - огърлие, е удостоен акад. Васил Сгурев за своите заслуги за развитието на електрониката, роботиката и информационните технологии.

Държавният глава отличи проф. д-р Камен Плочев с орден "Мадарски конник" - първа степен, за постиженията му в областта на медицината, развитието и укрепването на двустранните отношения в областта на здравеопазването и научните изследвания в медицината между България и редица европейски държави.

Снимка: БТА

Почетен знак на държавния глава получил полковник Славчо Велков за приноса му към отбраната и сигурността на България, както и за активната му общественополезна и военно-патриотична дейност.

"В днешните трудни времена този достоен пример е още по-ценен и необходим, затова ще продължавате да срещате нашата благодарност, уважение и подкрепа", подчертал държавният глава на церемонията.

По думите му с постиженията си удостоените с държавни отличия формират обществения мироглед, откриват нови хоризонти и затова имат свои многобройни възпитаници и последователи. Макар в различни професионални области, техните професионални успехи и път са обединени от патриотична посвееност и отговорност към българското общество.

От името на наградените акад. Васил Сгурев благодари за държавните отличия.

"Всички ние сме работили за просперитета на нашата страна и искаме да я видим такава, каквато са я виждали възрожденците, а именно висока, наравно с всички останали народи, да може да върви напред в една непрекъснато и динамично развиваща се световна система", заяви акад. Сгурев.

На церемонията с орден "Св.Св.Кирил и Методий" oгърлие беше удостоен акад. Васил Сгурев (дясно) за неговите заслуги за развитието на електрониката, роботиката и информационните технологии

Снимка: БТА

Държавният глава отличи проф. д-р Камен Плочев(дясно) с орден "Мадарски конник"

Снимка: БТА

На церемонията Румен Радев връчи Почетния знак на държавния глава на полковник Славчо Велков

Снимка: БТА