Президентът Румен Радев ще бъде на държавно посещение в Китайската народна република /КНР/ от 1 до 5 юли по покана на своя колега Си Цзинпин.

Издигането на двустранните отношения между България и Китай на стратегическо равнище и определянето на насоки за тяхното последващо развитие и задълбочаване ще са водещите акценти на срещите на държавния глава Румен Радев с председателя на Китай Си Цзинпин и с председателя на Държавния съвет на Китай Ли Къцян. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Във фокуса на разговорите на президента Румен Радев с представителите на китайските държавни институции и бизнеса ще бъдат и перспективите за увеличаване на китайските инвестиции в България, насърчаването на контактите между бизнеса, както и партньорството в информационните технологии, транспортната инфраструктура и комуникациите, туризма, науката, образованието и културата, земеделието, устойчивото развитие и градското планиране.

На 1 юли президентът Румен Радев ще има среща с председателя на Държавния съвет Ли Къцян в град Далиен. На срещата българският президент ще представи план за основните насоки за развитие на българо-китайските отношения.

Държавният глава ще участва в церемонията по откриването на Световния икономически форум в Далиен, известен като "Летния Давос" на 2 юли и ще направи изказване в рамките на сесията "Диалог между китайските държавни предприятия и българската власт". Румен Радев ще се срещне с Клаус Шваб, основател и президент на Световния икономически форум в Давос.

В град Далиен българският президент ще проведе среща и с губернатора на провинция Хъбей Сю Цин.

На 3 юли в Пекин ще се състои церемонията по официалното посрещане на българския държавен глава и негова съпруга в Китайската народна република.

Румен Радев и Си Цзинпин ще ръководят пленарните разговори между официалните делегации на България и Китай. Очаква се на срещата на двамата държавни глави да бъде приета Съвместна декларация между Република България и Китайската народна република за установяване на отношения на стратегическо партньорство.

В Пекин президентът Румен Радев ще проведе срещи и с председателя на Постоянния комитет на Общокитайското събрание на народните представители Ли Чжаншу, с представители на държавните и политическите институции, ще отдаде почит и ще положи венец на мемориала на народните герои на площада "Тианънмън".

На 4 юли българският държавен глава ще посети Шанхай, където ще има среща с кмета на града Ин Йон, а на 5 юли ще изнесе лекция в Шанхайския университет "Джао Тонг".

В Шанхай държавният глава ще посети централата на китайския туристическа корпорация "Ctrip Corporation" и ще се срещне с главния изпълнителен директор Джейн Джо Сън.

В рамките на държавната визита на президента Румен Радев в Китай ще се състоят и икономически форуми с участието на български и китайски компании и институциите, насърчаващи диалога между деловите среди.

Във водената от държавния глава делегация са председателят на парламентарната Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление Искрен Веселинов, председателят на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения Халил Летифов, както и народните представители, членове на Групата за приятелство България - Китай в Народното събрание - Христо Проданов, Георги Колев, Боряна Георгиева. В делегацията са включени представители на научните и образователните институции, както и представители на български компании в областта на информационните технологии, инвестициите, туризма и земеделието.