След изслушване при президента Гергана Стоянова бе избрана за член на Централната избирателна комисия от квотата на "Има такъв народ". Държавият глава Румен Радев отбеляза, че "за да имаме честни, прозрачни и достъпни избори, е от изключителна важност работата на ЦИК, а разпускането на парламента е въпрос на дни".

Стоянова заема мястото в комисията на Любомир Гаврилов, чийто мандат бе предсрочно прекратен, след като подаде оставка. 

Гергана Стоянова е от Бургас. Завършила е Английската езикова гимназия и Бургаския свободен университет със специалност "Право". От 1999 г. е член на Адвокатската колегия в Бургас, а стажът ѝ в професията е от 22 години.

Опитът ѝ в изборния процес е свързан с участието ѝ като член на РИК-Бургас при провеждането на последните избори за Народно събрание от 11 юли т.г., разказа самата тя по време на изслушването.

"Въпреки че участието ми е само в последните избори, бих наблегнала на качествения аспект на опита ми в изборния процес, тъй като това бяха избори при обновени правила и предизвикателства, свързани с машинно гласуване на много места, обучение на много секционни избирателни комисии, разясняване на гражданите. Бях ангажирана във всеки един аспект на дейността във връзка с провеждането на изборите. Проведоха се множество обучения на ЦИК", представи се Стоянова. 

Президентът изказа удовлетворение от образованието, експертизата и опита на Стоянова.

"За да имаме честни, прозрачни и достъпни избори, е от изключителна важност работата на ЦИК. За да има тя ефективна дейност, е важна публичността в нейната работа. Днешната процедура е важен елемент от продължаването на тази публичност. Във връзка с подадена оставка от члена на ЦИК Любомир Гаврилов издадох указ, с който го освободих", коментира държавният глава.

Радев подчерта още, че изборите са стожерът на демокрацията и от тях зависи да имаме демократични и легитимни институции.

"Комисията проучи представените документи и извърши съответната проверка. Предвид мотивите на депозираното предложение, както и проверката на документите в тяхната цялост, Комисията прави заключение, че не е налице несъответствие в закона за г-жа Стоянова като член на ЦИК. Кандидатът Гергана Петкова Стоянова отговаря на изискванията на българския кодекс за това да бъде член на ЦИК", каза проф. Емилия Друмева, председател на Комисията.

А след това Гергана Стоянова беше официално представена като новия член на Централната избирателна комисия, а в следобедните часове държавният глава подписа и съответния указ за назначаването ѝ.