Президентът Румен Радев  посрещна на "Дондуков" 2 главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи, тъй като заради противоепидемичните мерки не може да е домакин на традиционната вечеря ифтар.

Всяка година президентът е символичният домакин на ифтар по време на свещения месец Рамазан. Тъй като през 2020 г. провеждането й е възпрепятствано от въведените епидемиологични мерки, бе изразено общо очакване за възстановяване на традицията през следващата година.

"В криза и държавните, и религиозните институции трябва да насърчават солидарността, милосърдието и взаимопомощта между хората", каза президентът.

"В центъра на вниманието и на политиката, и на религията, трябва да бъде грижата за хората", подчерта главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи. Той добави, че днешната криза е добър повод обществото ни да се замисли дали е уместен опитът да се търгува с всичко в днешния свят - с политика, с религия, с медицина.

Обща бе позицията, че поемането на заплатите на мюсюлманските духовници от страна на българската държава е решителна крачка към тяхното устойчиво приобщаване към обществото.

Д-р Мустафа Хаджи посочи, че това не е голяма сума за една държава, но с огромно духовно и социално значение. Обсъдена бе и перспективата обучението на мюсюлманските духовници да става у нас по утвърдени от българската държава образователни програми.