Президентът Румен Радев участва във възпоменателната церемония по случай Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България пред мемориалния комплекс "Христо Ботев" в Калофер. 

Там главнокомандващият държа слово за подвига на великия български революционер. 

"Символично е, че в цялата година ни е отредена само една минута за достойно мълчание. Минута без думи, в която най-ясно можем да осъзнаем техния смисъл и сила", отбеляза Радев и попита риторично: "Кой, ако не Ботев, знаеше цената на думите".

В словото си президентът отбеляза, че Ботев е доказал, че "ако човешкият дух е камбанария, то гласът е нейният звън".

"Гласът не ни е даден обаче за да мълчим, а за да се извисява, да гради и пробужда. Така, както словото на Ботев отекна над цяла епоха, и днес продължава да звучи призивно", заяви Румен Радев.

<<Вижте снимки<<

Той направи ретроспекция: "Свободата на хъш в Румъния не бе утеха за Ботев, който живееше с теглилата на своите братя и сестри в Родината. Поетът будеше българите със стихове и сатира. Словото на Ботев равняваше българите с идеите и социалните борби на свободните народи. Ботев презираше уюта на конформизма. Благодарение на него и други волнодумци, вестникари и народни деятели на все още неродената България, дързостта и истината дори тогава достигаха до хората".

"Днес мнозина избират да слугуват на лъжата, но винаги има и хора, за които истината струва повече от комфорта. Има ги и днес", категоричен бе Радев.

"Родният Калофер още пази спомена парещото родолюбие на Ботев. По тези улици са отеквали стъпките и думите му, тук е покълнал копнежът му за свобода и справедливост. Тук е съзрявал за жертвената си мисия. Ботев и неговите юнаци ще останат завинаги символ на всички български родолюбци, живели и загинали за Отечеството. Те са доказателство, че нищо не е обречено, когато има хора с кураж и достойнство", каза още президентът.

Обърна се и към поколенията: "Днес знамето на българската свобода е в ръце на сегашните поколения. От нашата воля зависи дали ще го веем високо или ще му се кланяме само в музеите. Дали достойнството ще надмогне апатията или ще търсим утеха само в подвизите на героите в учебниците по история".

"Поклон пред падналите за свободата на България!", завърши словото си Румен Радев.