Абсолютно недопустимо е в центъра на столицата да има сблъсъци заради войната. По българските улици трябва да се веят български знамена. Това заяви президентът Румен Радев след тържествения водосвет на бойните знамена и знамената светини на Българската армия.

"Наш дълг е да бъдем солидарни с жертвите на войната, да подкрепяме всячески, но напомням, че кръвопролитията започват с милитаристки призиви - те нямат място у нас", категоричен беше държавният глава.

По думите му формулировката за военнотехническа помощ е "достатъчно разтеглива и рискована".

"Партиите пренебрегват здравия разум. Това решение на Народното събрание е опасна стъпка към въвличането на България във войната. Конфликтът няма да е кратък, той ще се разраства", коментира Радев и продължи:

"Още веднъж призовавам българските политици внимателно да преценяват последствията от своите думи и да не дълбаят разделение в обществото ни".

"Войната, която бушува непосредствено до нас и която доскоро считахме за немислима изисква държавническо отношение и адекватни решения, които да не създават рискове, а да укрепват държавната сигурност. Основният стълб на тази сигурност е българската армия и хората, които са се посветили на нея", допълни президентът.

Румен Радев коментира и новия политически проект на бившия военен министър Стефан Янев.

"Назначените от мен министри бяха силни, когато работиха като екип в служебния кабинет. Но впускането в партийната политика е непосилно изпитание за някои от тях. За втори път на президентството се преписва политически проект. Това е грешно разбиране. Не работя с поставени лица. Ако подкрепям инициатива или партия, ще го заявя лично", подчерта държавният глава.

Малко по-рано в приветствие по случай Деня на храбростта и празник на Българската армия Румен Радев написа, че "българският войник многократно е доказвал качествата си и в дни на изпитания винаги е бил надеждна опора на държавността ни".

Събитията от последните месеци показват, че ефективната отбрана е немислима без високи технологии, а модернизацията на Българската армия е все по-наложителна и без алтернатива, заявява президентът Радев.

В приветствието си президентът отбелязва, че на светлия християнски празник Гергьовден българският народ засвидетелства своята признателност към Българската армия. Припомняме си славата на българското оръжие и скланяме глави пред загиналите за нашата свобода и независимост.

Политиците често оставаме длъжници на българските военнослужещи. Обществото ни обаче винаги е отмервало всекиму заслуженото. Ето защо Денят на Българската армия е сред най-старите и обичани празници в националния ни календар, посочва президентът.

Въпреки предизвикателствата, пред които ежедневно се изправят, нашите мъже и жени в униформа продължават последователно и отговорно да изпълняват своите задачи. Българските военнослужещи не само защитават границите на Отечеството, със своя професионализъм и всеотдайност те пазят честта на Родината. Гарантират мира и спокойствието на всички нас, заявява държавният глава.

Историята ни учи, че независима държава не може да съществува без силна и боеспособна армия, заявява президентът Румен Радев.

Държавният глава пожелава свети Георги Победоносец да дава сили на българските воини и да закриля България.