"Всички виждате, че България се събуди, аз слушам хората, чета плакатите, виждам млади и стари с трибагреника. И мисля, че преживяваме някакво пречистване, защото след години на лъжи, на унижения, българите изричат истината открито, с кураж и достойнство. Изходът е един - оставка на правителството и на главния прокурор и предсрочни избори", така президентът Румен Радев коментира смяната на четирима министри от правителството, която днес беше утвърдена с гласуване в парламента.

"Няма как да одобря рокадите и хората не ги одобрявта. Това е опит за печелене на време, от който губи България. Трябва да направим така, че да имаме управление, чийто приоритет е сигурността на българския народ, а не интересите на бизнес кръгове. Управление, което е прозрачно, което да бъде пример за законност и за запазване на Конституцията, а не да ги показва. Да върши смислени реформи, да модернизира страната и да ни интегрира в Европа, да ни модернизира, а не да ни отдалечава", категоричен бе държавният глава, след като вчера и протестиращите заявиха, че не са доволни от частичните промени в правителството и искат оставката на всички негови членове, начело с премиера. 

На въпрос как ще коментира твърденията, че заема само една страна в протестите, Радев отговори:

"Не, заемам страната на хората, нека да бъде ясно. Представяте ли си какво може да се случи за тази половин година, която остава до редовните избори, когато няма доверие в управлението? Най-важното е, че има силна гражданска воля”.

Той декларира, че "ще се борим" за каквито конституционни и законови промени са необходими.

Той отклони въпрос за разпространената от ДАНС информация, че съветникът му Пламен Узунов е поискал достъп до документи с гриф "Строго секретно" месец преди да бъде задържан.

"Не мога да коментирам съобщението на ДАНС. Има си човек, който отговаря за сигурността на информацията в президенството, отнесете се към него", заяви държавният глава.

Румен Радев и военният министър Красимир Каракачанов са във Велико Търново на церемония по присвояване на първо офицерско звание на курсантите и връчване на свидетелствата на кадетите от 142-ри випуск "Добруджански" в Националния военен университет "Васил Левски".