Надявам се тази седмица да бъде свикан парламентът, заяви президентът Румен Радев в първи коментар след изборите.

"Нека караме по ясно определена хронология, според закона и Конституцията. Нека видим обнародване на списъка с народни представители от страна на ЦИК. Тогава ще взема решение и издам указ за свикването. Оттам нямам никакво намерение да бавя. Редно е в обстановката, в която се намираме, час по скоро да имаме яснота и, надявам се - стабилно, оперативно, редовно правителство", каза още той пред журналисти.

На въпрос за коментарите от страна на ГЕРБ, че няма търпение да състави служебен кабинет, държавният глава отговори: "Както виждате, се засилват спекулациите от определени политически партии, от определени поръчкови коментатори относно служебно правителство. Това издава само страх и притеснение от възможно повдигане на розовата завеса за управлението на страната от това служебно правителство".

По-рано избраният за депутат от ГЕРБ Даниел Митов заяви: "Очевидно е неговото желание да състави служебен кабинет, то просто извира от всяка пора на президентското тяло".

Радев изтъкна още, че ще следва Конституцията и ще види дали ще има първо и второ връщане на мандата.

"Едва тогава ще говорим за трети мандат", добави президентът, без да отговори коя партия би избрал за него, както му позволява законът, без да е длъжен да посочва третата подред в резултата от вота.

Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова присъстват тази вечер на премиерата на филма "Ханът и империята" в Зала 1 на НДК. С прожекцията се отбелязва 40-ата годишнина от официалното откриване на НДК.

Снимка: БТА