"Културните дейци имат огромно значение за националната идентичност и духовността и държавата трябва да покаже, че държи на тях в условията на криза" - това заяви президентът Румен Радев на среща с творците и общественици Даниела Кузманова и Венцислав Мицов на "Дондуков" 2, съобщиха от от прессекратариата на държавния глава.

Кузманова и Мицов са автори на Петицията за спешна финансова помощ на свободния културен сектор в България, подкрепена от над 2300 души. Президентската институция е първата, откликнала на призива за спешна помощ на независимите дейци на културата, се казва още в съобщението.

"Културата не трябва да е остатъчен елемент на държавния бюджет, а да отразява разбирането на институциите за нуждата от нейното опазване и развитие", заяви още Радев.

Държавният глава нееднократно е призовавал и за баланс между инвестициите в инфраструктура и в развитието на човешкия капитал, особено в областта на образованието, науката и културата. Обща бе оценката, че държавната политика към сектора на културата следва да се основава на дългосрочна стратегия за неговото развитие, подчертават още от президентството.

Радев припомни, че от самото начало на кризата е апелирал здравните мерки да бъдат съпътствани и от пакет от социални и икономически такива, както и за своевременна безвъзмездна помощ за най-засегнатите. Това включва и всички самонаети, косвено засегнати от кризата, които остават извън обявените социални мерки, сред които са и свободните дейци на културата.

Обявените от Министерството на културата мерки в подкрепа на засегнатите от кризата независими творци са недостатъчни и обхващат само малка част от реално нуждаещите се от помощ, подчертаха Кузманова и Мицов. Обещаната месечна подкрепа от 720 лева по програмата на Национален фонд "Култура" е достъпна само за творци с месечен доход до 1000 лева, което е ограничило кандидатствалите до около 320 души, при много повече нуждаещи се.

Облагането на помощта и свеждането й до реален месечен доход от 470-480 лева, при загубата на всякакви други доходи, поради ограниченията на масовите прояви, води до обида и крайно обезсърчение на дейците на културата, уточниха те.