На основание чл. 98, т. 7 от Конституцията на Република България президентът Румен Радев издаде указ за назначаване на състава на Централната избирателна комисия (ЦИК), съобщи прессекретариатът на държавния глава.

Новият състав на ЦИК, избран след промените в Изборния кодекс, които бяха приети спешно по време на кратия живот на 45-ия парламент.

За председател на комисията президентът назначава издигнатата от "Има такъв народ" и подкрепена от всички партии Камелия Нейкова. До нейната номинация се стигна, след като предложеният от ГЕРБ Красимир Ципов не беше одобрен от нито една друга политическа формация и кандидатурата му беше оттеглена. Първоначално от партията на Слави Трифонов не издигнаха Нейкова, която е от тяхната листа, но тя бе предложена от председателя на ПГ на "Изправи се! Мутри вън!" заради добрата й репутация и опита й в работата на ЦИК - беше неин член в периода 2014-2019 г.

С указа за на Радев за заместник-председатели на комисията са назначени Димитър Димитров (ГЕРБ), Емил Войнов (БСП), Росица Матева ("Изправи се! Мутри вън!") и Цветозар Томов ("Демократична България").

Севинч Солакова (ДПС) заема длъжността секретар.

А членове на ЦИК са: Георги Баханов, Елка Стоянова, Ерхан Чаушев, Йорданка Ганчева, Красимир Ципов, Любомир Гаврилов, Любомир Георгиев, Силвия Стойчева, Цветанка Георгиева.

По-рано Камелия Нейкова заяви, че първото заседание на комисията ще се проведе веднага след обнародването на указа на президента. Една от първите задачи на ЦИК ще бъде да се определи още колко машини ще трябва да се купят предсрочните парламентарни избори. Трябва да се изчисти и въпросът около плащането на старите машини, защото през последните дни стана ясно, че договорените над 40 млн. лв. все още не са преведени на "Сиела норма", подчерта тя.

"Договорът между ЦИК и изпълнителя е сключен за 9600 машини. Тепърва предстои да установим къде ще се съхраняват тези машини, какво е тяхното състояние, дали е прехвърлена собствеността на държавата. Разбирам от медиите, че цената на машините не е платена на изпълнителя", каза Нейкова.

Тя обяви, че ще предложи разпределение на дейностите, така че да се оптимизира работата на ЦИК. Първите решения се очакват още тази седмица.

"С колегите сме подготвени за предизвикателствата на изборното законодателство, което се променя като трайна практика непосредствено преди да бъда насрочени съответния вид избори. Може би, ще има трудности, но те трябва да бъдат решени по ефективен начин", добави Нейкова.

По думите й трябва да се определи редът за гласуване зад граница и точният бюджет за вота.