Президентът Румен Радев бе посрещнат от почетен караул на централния площад "Възраждане" в Каспичан, където Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи водосвет, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентът Румен Радев участва в тържественото честване на празника на Каспичан

Снимка: Президенството

В приветствието си към гражданите държавният глава посочи, че е необходимо да се създават по-добри условия за живот в малките населени места, защото младите хора там също искат качествено образование, здравеопазване, работа и обществени услуги.

Президентът изтъкна, че държавата има неотменим ангажимент да подкрепи младите хора да остават в малкия град, да учат, да се реализират и да бъдат достойни граждани и наследници на своя край.

"България ще бъде успешна, когато и малките общини са силни и независими финансово", подчерта Румен Радев, който обсъди перспективата за финансова децентрализация на общините в разговора си с кмета на Каспичан.

Кметът Милена Недева посочи, че сред основните критерии за държавно и европейско финансиране е броят на жителите на дадено населено място, което не е достатъчно добър измерител на необходимостта от финансова подкрепа.

Президентът Румен Радев участва в тържественото честване на празника на Каспичан, а преди това се срещна с кмета на града Милена Недева и нейния екип

Снимка: Президенството

"Има несъразмерност във финансирането на големите и малките общини. Ако загубим малките, ще бъде пагубно, ще загубят и големите", отбеляза Румен Радев.

Той добави, че държавата трябва да подпомага уникалните местни дребни производства по примера на други европейски страни. Президентът изрази съжаление, че често общините получават подкрепата на държавата според партийната принадлежност на кметовете и затова е необходима промяна на тази порочна практика.

Тържествено посрещане на президента в Каспичан

Снимка: Президенството

Днес държавният глава ще разгледа скалния релеф "Мадарски конник" заедно с кмета на с. Мадара.