Президентът Румен Радев се срещна днес на "Дондуков" 2 с управляващия директор и председател на Изпълнителния съвет на МВФ Кристалина Георгиева. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Политиките на България в областта на икономиката и образованието са били сред акцентите на срещата, като е била подчертана необходимостта от насърчаване на конкурентоспособността като фактор за икономически растеж.

Снимка: Пресслужбата на Президента

С Кристалина Георгиева днес се срещна и управителят на Българската народна банка Димитър Радев. Сред темите на разговора в БНБ беше сътрудничеството на централната банка с международната организация, очакванията за икономиката и банковия сектор в България през 2020 г., както и актуалното състояние и перспективи пред европейската и глобалната икономика. Управителят на БНБ подчерта стратегическото значение на процеса на присъединяване към валутния механизъм ERM II и Банковия съюз.

Радев сподели очакването си, че предстои успешна за икономиката и банковия сектор година, но определени рискове и фактори с външен произход могат потенциално да пренесат ефекти към България.

Според Кристалина Георгиева на регионално и глобално ниво са налице сигнали за известно стабилизиране и консолидиране на икономическия растеж, но има несигурност и структурни проблеми, които трябва да бъдат разрешавани с подходящи политики. В този контекст Кристалина Георгиева приветства усилията за задълбочаване на евроинтеграционната перспектива на България като механизъм за придаване на нови елементи на устойчивост във финансов и макроикономически план за страната ни.