Президентът Румен Радев ще посети авиобазата "Граф Игнатиево", където ще присъства на деня за високопоставени гости на международната летателна тренировка "Тракийска пепелянка 2020". Там ще бъде и американският посланик у нас Херо Мустафа.

Държавният глава ще приеме почетния строй, след което ще присъства на брифинг за целите и задачите на съвместната тренировка и ще наблюдава елементи от нея. Радев ще се срещне с представителите на страните участнички.

Медийният ден на международната летателна тренировка ще започне в 10.00 часа в авиобазата. Очаква сред сред официалните гости да бъде също началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

"Тракийска пепелянка 2020" се провежда в периода от 14-ти до 25-ти септември. Ръководител от българска страна е командирът на авиобаза Граф Игнатиево бригаден генерал Димитър Петров.

В летателната тренировка участват 11 типа различна авиационна техника от България, Кралските канадски военновъздушни сили, Гърция, Румъния и Съединените щати, които оперират от седем различни военни летища. Цялостната координация и управление на полетите се осъществява от нашата страна съвместно с представители на партньорите. В действията са включени и три типа зенитно-ракетни комплекси от състава на Българската армия.