Президентът Румен Радев заяви, че България ще направи всичко възможно, за да защити въглищните си централи, това е и кауза, която той е приел. Това каза държавният глава на въпрос дали страната ще успее да защити пред ЕК датата 2040 г. за затваряне на централите.

Трябва зелена сделка, трябва зелен преход, но той трябва да бъде разгръщан много внимателно, така че държави като България да не загубят своята конкуренция и да не платят една много висока цена, заяви президентът Радев. Той припомни, че на Съвета на ЕС през май т.г., в който участва, заедно с държави като Полша, Гърция, Унгария, са постигнали премахване на цяла точка от декларацията, която трябваше да бъде приета и да ускори неимоверно този преход.

Ще отстояваме нашите въглищни централи, защото към момента те дават нашата автономия и независимост, дават балансиращите мощности в нашата енергийна система, дават онзи микс, от който България има нужда и няма с какво да замени, каза държавният глава.

Това са дългосрочни процеси, дълги години не беше взето абсолютно никакво решение и ще направим така, че енергийният комплекс "Марица Изток" не само да се запази, но да се развива като енергийното сърце на България, каза президентът. Той допълни, че в комплекса заедно с въглищата, при добра политика и технология за намаляване и улавяне на вредните емисии, трябва да се разгръщат и други нови технологии за производство на енергия.

На въпрос за поругани български военни гробища в Република Северна Македония президентът Радев посочи, че в момента МВнР, съвместно с МО изясняват случая и категорично ще се реагира. Няма да оставим повече нито един такъв случай, беше категоричен президентът. Но това е системен процес на дебългаризация, един възродителен процес на унищожаване на нашето културно-историческо наследство в РСМ, заяви Румен Радев. Президентът припомни, че на срещата на върха ЕС-Западни Балкани в Словения постави остро този въпрос. Това е предверието към вратата за интеграция в ЕС на РСМ - правата на българите, не дискриминацията, възможността за тяхната пълноценна интеграция в културния, политическия, обществения, икономическия живот на тази страна и изключително важно - нашата подкрепа на техните искания това да бъде признато и в конституцията на РСМ, да бъде тържествено провъзгласено от президента, от МС и от парламента на РСМ, каза президентът Радев.

Последните позиции на България, които изразих категорично и ясно, са да изнесем този дългогодишен спор, това застиване в един исторически спор, който ще се води явно дълги години, към истинския проблем - дебългаризацията, дискриминацията на живите българи в момента в РСМ и ние ще се борим за това, каза Румен Радев.

На въпрос за предизборната кампания за вота на 14 ноември, която официално започва днес, Румен Радев каза, че очакванията му са за коректна кампания, в която да водят идеите, не компроматите, в която да има ясни позиции, да има за какво да се спори, в която всеки кандидат да може да разгърне своята визия, позиции и способности.

Президентът Румен Радев, служебният министър на отбраната Георги Панайотов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров поднесоха цветя на Паметника на летеца до сградата на Народното събрание по повод Празника на авиацията и Българските военновъздушни сили.

Снимка: Булфото

Държавният глава честити празника на всички военнослужещи, цивилни служители и ветерани от ВВС. България може да се гордее с този ден, тя откри на днешния ден нова страница в световната авиационна история, каза президентът. Той изрази възхищение и благодарност към хората от ВВС, които не само пазят и развиват богатите традиции в авиацията, но които с много ентусиазъм, всеотдайност, интелект и отговорност се справят с предизвикателствата, работят във все по-сложна среда, с все по-сложни технологии и отстояват въздушния суверенитет, свободата и достойнството на България. ВВС имат своите предизвикателства, но на-важното е, че хората във ВВС са мобилизирани, гледат уверено към утрешния ден. Вярвам, че модернизацията ще настъпва все по-силно и ще предоставя все по-добри възможности ВВС да развиват онези способности, от които имаме нужда, каза още президентът Радев.