Президентът Румен Радев връчи проучвателния мандат за съставяне на ново правителство на първата политическа сила след изборите - ГЕРБ-СДС. Получи го номинираният за министър-председател Даниел Митов, след като по-рано Бойко Борисов обяви проектосъстав на нов кабинет.

"Уважаеми г-н Митов, в изпълнение на член 99 ал. 1 от Конституцията на Република България, ви възлагам да съставите правителство. Очаквам в 7-дневен срок да предложите състав на Министерски съвет, който да отговори на обществените очаквания за справедливост, социална ангажираност и икономически растеж. Правителство, което да ръководи ефективно страната и да я изведе от днешната криза. Очаквам, както е по Конституция, да съставите кабинет или да го върнете в 7-дневен срок", заяви държавният глава.

На връчването присъстваха още вицепремиерът в оставка Томислав Дончев и председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова, която връчи на Радев папка с официалното предложение за ново правителство.

След това живото включване приключи и медиите бяха помолени да излязат. Когато срещата приключи, представителите на ГЕРБ излязоха пред журналистите.

Снимка: БТА

"Знаете, че днес обявихме персоналния състав, видяхте, че е амалгама от приемственост и опит от една страна, и от обновление от една страна, хора с ясни биографии, добра професионална подготовка, готови от първия ден да влязат в ролите си и да започнат да работят", заяви Митов.

На въпрос от кого ще търсят подкрепа, той отговори:

"Подкрепа ще търсим от парламентарните групи, които стоят най-близо до нас. На първо място това ще е "Демократична България", ще ги поканим официално, зависи от тях дали ще се отзоват, ще искаме официален отговор. Аз се надявам, че в българския парламент може да се възстанови нормалното държавническо говорене и сериозният подход, кампанията отмина, вече държавата трябва да работи. Държавата има нужда от стабилен кабинет и то бързо!", добави бившият външен министър.

На коментар, че гласовете на "Демократична България" не са достатъчно, дори те да променят мнението си и да подкрепят ГЕРБ-СДС, Митов отвърна: "Разбира се, ще поканим и групата на "Има такъв народ", при всички положения ще се опитаме сериозно да обмислим варианти какъв кабинет може да се състави".

Снимка: БТА

Кандидат-премиерът беше категоричен, че не са водени неофициални разговори с нито една партия и няма да го правят.

"От БСП и ДПС няма да търсим подкрепа", категоричен бе той.

"Няма да бавим излишно процедурата. Ако установим, че няма шанс нашият проектокабинет да бъде подкрепен, ще взимаме оттам нататък решения в максимално кратки срокове", подчерта Даниел Митов.

Малко по-рано лидерът на ГЕРБ и премиер в оставка Бойко Борисов обяви състава на своя проектокабинет от болницата, където вчера беше опериран заради скъсан менискус, както съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Той предложи 8 нови лица за министри, останалите са от досегашното му правителство. За вицепремиер беше издигнат председателят на СДС Румен Христов.

"Те сега се радват, че куцам, но главата ми е здрава. Българските избиратели искаха аз да съм премиер. Не се кандидатирах, само за да е мир. Може да сме достойна опозиция. В момента има огромно управляващо мнозинство", заяви Борисов.

По закон, ако първата политическа сила не успее да събере подкрепа в парламента, президентът трябва да връчи мандата на втората партия - "Има такъв народ". Ако и тя не състави кабинет, ще се стигне до връчване на трети мандат, като този път президентът има право да избере не третата политическа сила, а тази, която избере. Ако и този опит е неуспешен, той трябва да разпусне парламента и да назначи служебно правителство, което да управлява до предсрочни избори.

Вчера от ГЕРБ не изключиха възможността изобщо да не внесат проектокабинета си в парламента, за да "не губят време", тъй като е ясно, че няма да получат подкрепа от останалите партии, които го заявиха категорично.

От първото правителство на партията до момента процедурата по връчване на проучвателен мандат се състои за шести пъти, припомня bTV. Първият беше през 2009 г., когато Борисов го получи от президента Георги Първанов. Вторият- - през 2013 г., когато лидерът на ГЕРБ върна мандата и той бе връчен на Пламен Орешарски. През ноември 2014 г. партията отново получи мандат и състави правителство с Реформаторския блок. След президентските избори през 2016 г. мандатът беше върнат и се отиде на нов предсрочен вот, след което през май 2017 г. Борисов получи мандата за третото правителство и управлява с "Обединени патриоти" досега.