„Ако ЕС няма амбиция за териториална отбрана, а министърът на външните работи твърди, че има нужда от военни бази, значи те ще са необходими за териториална експанзия“.

Това заяви народният представител от ПГ на "БСП за България" Таско Ерменков по време на заседанието на Комисията по отбрана, която отхвърли президентското вето над Закона за отбраната и въоръжените сили, наложено в деня на проваленото заседание на КСНС на 9 октомври.

Ерменков попита кое е по-важно за националната сигурност – да бъдем умерена и балансирана, съобразена с конкретната обстановка у нас страна или да се подвеждаме по конюнктурни съображения, които нямат нищо общо с националните интереси.

Ерменков подчерта, че от България и от наблюдаващите ни отвън, се забелязват противоречията между ръководствата на Министерство на отбраната и Министерство на външните работи.

„Изобщо в Министерски съвет говори ли се по темата национална сигурност? Изобщо намира ли се някакво разбиране? Как се съотнася казаното от зам.-министър Запрянов, че „няма амбиции за териториална отбрана“ и думите на външния министър Захариева: „Нямам против да има база на НАТО на брега на Черно море“, попита Ерменков.

Той обясни, че наличието на военна база е амбиция или за териториална отбрана, или за териториална експанзия. По думите му иначе няма нужда да има база.

Според него това разминаване показва за пореден път липсата на капацитет в МС, като цяло, за дефиниране на основните проблеми на националната сигурност на България, което я поставя под риск.

Таско Ермеков заяви, че по време на българското председателство на Съвета на ЕС имаме възможността да формираме дневния ред. Според него една от основните ни задачи трябва да бъде полагане на всички усилия за нормализиране на отношенията и намаляване на високия тон на диалог между страни-членки и страни-нечленки на НАТО в Черноморския регион, Балканите и Русия.  

 Само депутатите от БСП заеха позицията на Румен Радев, че в закона има дискриминация и е на ръба на Конституцията с представянето на висшите военни, удостоени с нови звания, пред депутатите от военната комисия.

12 народни представители от ГЕРБ, Патриоти, ДПС и Воля прегласуваха закона, както си го приеха на второ четене в пленарната зала преди да бъде върнат за ново обсъждане. 

От ГЕРБ пък дори укориха юристите на президента, че са сгафили, защото в указа Радев обявил, че връща целия закон, а в мотивите - че оспорва само два параграфа. Социалистите отрекоха да има фал и репликираха, че всичко е изрядно.

"Мотивите не са основателни и искрено се надявам да не са политически", откри дебатите в комисията нейният шеф Константин Попов. Попов се опита да обори аргументите на президента, че се вменява нова фаза в процеса по удостояването на висшите военни с нови звания, като поясни, че първо има удостояване, в което парламентът не се меси, а после има и представяне на генералите пред депутатите от военната комисия.

Комисията по отбрана има право да бъде информирана, добави и колегата му Емил Христов от ГЕРБ, който оглавяваше комисията за изтребителите. Той изтъкна, че никой не налага контрол, а даже обратното - в комисията по отбрана в НС има представители от всички партии, което гарантирало обективност, докато някой президент, например,можело да вземе политически уклон. 

Пламен Манушев от ГЕРБ попита дали пък мотивите на президента не са писани на "Позитано" 20.

Това, че нашето мнение е съвпаднало с мнението на юристите на президента, не означава, че имаме общи действия, пробва да обясни съвпадението Таско Ерменков.