Това заяви в интервю за националната телевизия РТС сръбският президент Александър Вучич, цитиран от ТАСС и БТА.

"Такава атмосфера не сме имали от Втората световна война, макар че на мен много повече ми напомня на атмосферата преди Първата световна война. Не твърдя, че ще стане нещо подобно, защото интересите и разрушителната мощ на всички страни са ужасно големи", каза Вучич, като подчерта, че за Сърбия е важно да си извлече поуки, да гарантира сигурност на своите граждани и да работи за това ежедневно.

Изявленията на Вучич са били твърде предпазливи, а президентът е подбирал грижливо думите си.

Отговаряйки на въпрос, Вучич се оплака, че не е политолог, за да може свободно да говори "кои страни са извлекли максимална изгода" от ситуацията, и отбеляза, че "като президент не може да говори за това".

"Ние сме малка страна, не трябва да се месим в игрите на великите сили. Трябва да разговаряме и да имаме партньорски и приятелски отношения с всички", каза Вучич.

В същото интервю той заяви, че ударите на САЩ, Великобритания и Франция в Сирия напомнят на бомбардировките срещу Югославия.

"За всички нас - тези, които сме на повече от 18-19 години, това болезнено ни напомня за периода, през който преминахме", каза сръбският президент.