Президентът Росен Плевнелиев е бил информиран от председателя на Народното събрание Михаил Миков за решенията от днешните консултации в парламента, посочва прессекретариатът на държавния глава.

Миков приканва всяка от политическите сили (ПП ГЕРБ, Коалиция за България, ПП "Движение за права и свободи", ПП "АТАКА", България без цензура, както и Реформаторския блок) да излъчат по двама свои представители, които да присъстват на срещата. Очаква се на срещата да бъде и министър-председателят Пламен Орешарски.

Лидерите на ГЕРБ, БСП, ДПС се споразумяха за датата 5 октомври за предсрочни избори след консултации. Резултатите от разговорите, в които четвъртата парламентарна партия - "Атака", не участва, но пък лидерът на "България без цензура" Николай Бареков се включи без покана, бяха обявени пред медиите от председателя на социалистите Сергей Станишев. Това означава, че най-рано на 5 август президентът Росен Плевнелиев трябва да разпусне парламента.

Президентът изразява удовлетворение, че парламентарно представените политически сили се придържат към вече постигнатото съгласие от заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност на 17 юни т.г. Според държавния глава единствено чрез диалог и национално отговорен подход ще се гарантира плавен преход към повече стабилност в държавата.

Росен Плевнелиев остро осъжда целенасочените опити за дестабилизиране на банковата система, посочват още от  прессекретариата. Държавният глава призовава гражданите да не се поддават по никакъв начин на слухове и спекулации.

Българската банкова система е добре капитализирана и регулирана и се ползва с доверието на международните пазари. Президентът апелира компетентните институции в кратки срокове да предприемат необходимите действия и да приложат закона в цялата му строгост спрямо виновните за опитите за дискредитиране на банковия сектор, посочват от прессекретариата на държавния глава.