След поредица от консултации между Реформаторския блок, ГЕРБ и Патриотичния фронт, вчера стана ясно, че сегашният парламент не е в състояние да излъчи кабинет и ще се върви към предсрочни избори.

Преди Реформаторите, от ГЕРБ и БСП също върнаха мандатите за съставяне на правителство, връчени им от президента Росен Плевнелиев.

Президентът благодари днес за положените усилия и каза, че "пред очите на целия народ и цялата нация в Народното събрание по един много коректен и институционален начин вие водихте преговори. Предполагам, че тези преговори в крайна сметка не доведоха до резултата, за който аз се надявах като държавен глава. Конституционната процедура приключва и ние вървим към извънредни парламентарни избори”, заяви Плевнелиев.

На мен се падна тежката задача да съобщя, че не можахме да постигнем съгласие за излъчване на министър-председател в рамките на определения срок, каза депутатът и заместник-председател на СДС Румен Христов. Той допълни, че са положили максимални усилия, но не се е стигнало до съгласие и нямат възможност да излъчат премиер.

"Стремежът на Реформаторския блок се свежда до запазване на стабилността на страната, не поставяне под съмнение на подготовката на председателството на България и да продължи изпълнението на програмата, която според нас беше добра", каза Христов.

Той благодари на преговорния, както и на "Обединени патриоти", които по думите му са се държали отговорно.

"Независимо дали се намираме на хипотеза на мнозинство в парламента, ако не постигнем договореност по отношение на програмата и приоритетите, няма смисъл да се съставя правителство“, заяви Христов.

Това не е краят на Реформаторския блок, категоричен е той.

Христов уточни, че не чака добри дни за България.

"Може би ни чака студена зима със сибирски студ. За съжаление, когато се случат нещата, оценяваме дали опитите, които сме направили, са били добри или не. Стягаме се за избори“, каза той.

Очакваме добър резултат на тях, допълни Христов.