На официална церемония в Народното събрание от 10.00 часа новоизбраните президент и вицепрезидент на Република България - Росен Плевнелиев и Маргарита Попова ще се закълнат пред парламента. Предвижда се тържественото заседание да се предава пряко по Българската национална телевизия и Българското национално радио.

На церемонията ще присъстват президентът Георги Първанов, министър-председателят Бойко Борисов, министри от кабинета, представители на дипломатическия корпус, на институции, главни редактори на медии, предаде БТА. Поканен е и Негово светейшество българският патриарх Максим.

Представителна гвардейска рота ще посрещне официалните лица пред централния вход на парламента. Председателят на Народното събрание Цецка Цачева ще прочете решението на ЦИК, с което Росен Плевнелиев и Маргарита Попова се обявяват за избрани за президент и вицепрезидент на България. След това двамата ще положат клетва пред парламента и ще подпишат клетвения лист.
В пленарната зала ще прозвучат националният химн и химнът на Обединена Европа.

Росен Плевнелиев ще направи първото си обръщение като държавен глава пред Народното събрание. Слово ще произнесе и председателят на парламента Цецка Цачева.
Церемонията ще завърши с обща снимка на централния вход на парламента на народните представители, новоизбрания президент и вицепрезидент и официалните гости.

В неделя - 22 януари, е встъпването в длъжност на новия президент на България. С 21 артилерийски салюта ще бъде отбелязана смяната на Върховния главнокомандващ на Въоръжените сили. След това церемонията ще продължи в президентството, където президентът Георги Първанов след два последователни мандата ще предаде поста на новия държавен глава Росен Плевнелиев.