За кандидат-президентската двойка на БСП Ивайло Калфин-Стефан Данаилов гласуваха около 46% от гласоподавателите.

Победихме убедително, коментира шефът на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов в първите минути след като стана ясно, че Плевнелиев е избран за президент.
Бяхме заложили да имаме от 12 до 16 областни кметове и засега имаме 16 областни кмета, добави той.
По думите му, в 24 общини ГЕРБ има по-нисък резултат, в 22 - същия, а в 218 - по-висок резултат.

По думите му, за първи път се избра президент без "брокера Доган".
"Вече може да не говорим за смесени райони, защото България е различна и много по-демократична. Не говорим за смесени райони, а за всички общини с президент Плевнелиев. Това, което видяхме е, че партията има увеличаване с над 400 000 гласа за общинските листи", заяви Цветанов.
По същото време привържениците на партията започнаха да скандират "победа" в щаба на ГЕРБ. Цветанов пък вдигна Плевнелиев на ръце от радост, предаде "Фокус".

Нашата кауза е една модерна България, ще работим денонощно за европейското развитие на България, коментира по-късно Плевнелиев. „Ще работим прозрачно. Българското президентство ще бъде изпълнено с ново съдържание”, подчерта той. На въпрос кога ще налага вето, Плевнелиев отговори - когато има аргументи за това.

Не съм спечелил от нито една политическа партия, но спечелих на тези избори доверието на много хора, каза минути преди края на изборния ден Ивайло Калфин на влизане в НДК. Той обясни, че на първия тур е спечелил около 1 милион избиратели, а на втори тур доста повече от милион.
Какъвто и да бъде резултатът, много хора в България искат да видят различно бъдеще, заяви той. „Аз съм сигурен, че левицата е в подем. На следващите избори тя има всички основания да потърси много убедителна победа", убеден е той. По думите му, е бил оказван натиск върху хората на този вот.
Калфин коментира, че няма да се кандидатира за следващите президентски избори.

Днес кампанията не свършва, а тепърва продължава и пак ще си говорим след две години, каза кандидатът за вицепрезидент на левицата Стефан Данаилов на влизане в НДК.
Не искам да бъда краен и да кажа, че това е купен избор, макар че като гледам дори сега какво показват медиите, е паднала голяма търговия, коментира той, цитиран от БТА.
Попитан какво ще пожелае на евентуалния нов президент и вицепрезидент, Данаилов каза: "О, горките, тежко ще им бъде".

Лидерът на БСП Сергей Станишев отказа да поздрави Плевнелиев заради нарушенията и целия изборен процес. "Не е срамно да загубиш, срамно е да спечелиш по този начин. Властта се превърна във власт на мутрите", каза той. Погледнете Плевнелиев, той е бледа сянка на този, който управлява, добави  Станишев.
"Всички ще поемем до край отговорността. Аз в това число своята отговорност също ще си я поема", каза соцлидерът.
Той обаче отказа да отговори на въпроса как точно, с аргумента, че не е въпрос на импровизация.

По думите му, БСП има данни в цяла България за купуване на гласове и ще има основание да иска касиране на изборите и за местна власт.

Прогнозните резултати за кметове сочат, че ГЕРБ печелят балотажа на повечето места в страната.

Избирателната активност е била 43,5%, съобщиха от НЦИОМ.

Хората открито се наредиха на опашка за "купуване на гласове" по места в страната, предаде БНТ.
2/3 от досъдебните производства във всички прокуратури са за купуване на гласове, коментира по-рано прокурорът от ВКП Емилия Пенева.